≫ 

Dr Branimir Nestorović otkriva kako da sačuvate zdravlje u kombinaciji zagađene magle i hladnoće

Najgora kombinacija vremenskih uslova dešava se upravo sada - hladno je, maglovito, a vazduh je zagađen

  • 0
Beograd, zagađenost vazduha, zagadjenje, magla

oto: Shutterstock

Nažalost, u Srbiji će se i u narednom periodu zadržati gusta magla iako se očekuju temperature iznad proseka za ovo doba godine.

Međutim, hladan i vlažan vazduh koji prodire u disajne puteve nepovoljno utiče i na zdrave pojedince, a kod astmatičara samo pogoršava situaciju.

- Kada je magla, vazduh je hladniji što nadražuje disajne puteve, pa kada astmatičari izađu napolje odmah dolazi do opstrukcije. Dakle, kada je voda u vazduhu onda ona iritira sluzokožu disajnih puteva. Dalje se sluzokoža natapa tečnošću i disajni putevi drugačije počnu da reaguju, odnosno javlja se opstrukcija - kaže u razgovoru za "Telegraf", pulmolog dr Branimir Nestorović.

On ističe da se upravo takav metod koristi kada se proverava da li neko ima astmu - pacijentu se daje da udiše čistu destilovanu vodu. Ako pluća zašište, to nije dobar znak.

Novi Beograd, magla, zagadjenost vazduha

Foto-ilustracija: Wikimedia/Rela, Shutterstock

Međutim, dr Nestorović ističe da su ovakve vremenske prilike pre svega nepovoljne zbog lakšeg širenja virusa.

- Čim je hladno i vlažno vreme kreću virusi. Najgora je trenutna kombinacija virusa i aerozagađenja koje je najveći izvor čestica - naročito dizel čestica. One kada se udahnu prvo apsorbuju na sebe gomilu alergena, pa prodru u disajni put i izazovu zapaljenje zbog čega lakše potom prodru i virusi i štetne materije kroz sluzokožu. Takve situacije rezultiraju alergijama, zapaljenjima i mnogim drugim stanjima.

Japanci su, recimo, merili koncentraciju dizel čestica u vazduhu i došli do zaključka da što ste bliže autoputu, to se povećava učestalost astme i problema sa disajnim putevima.

Pa, ima li načina da se zaštitimo od kombinacije hladnoće, magle i zagađenja?

 

- Ako vam kažem da su moja deca dok su bila mala svaki put ozdravljala na Zlatiboru, onda je sve jasno. Ali, bake su zapravo imale najbolje rešenje - šal preko lica. Ja sam jako dosadan s tim savetom, ali to je najbolji način da se rashlade disajni putevi jer vuna zadržava vlagu. Nema boljeg filtera za disajne puteve od šala preko lica - zaključuje dr Nestorović u razgovoru za "Telegraf".

(Tara Tomović/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA