≫ 

Simptomi koje nikada ne treba da ignorišete kod dece

Ispravno dešifrovanje simptoma kod dece važan je deo roditeljstva i može vas spasiti od nepotrebne panike, ali i dati signal za hitnu posetu lekaru

  • 0
Deca Foto: Pixabay.com

Vi najbolje poznajete svoje dete. Ako primetite nešto neobično u ponašanju deteta ili da nešto nije u redu, nemojte se plašiti da zahtevate objašnjenja od lekara ili da potražite drugo mišljenje ukoliko niste dobili jasne odgovore. Vama je važno da jasno znate šta neki siptomi kod deteta znače i to niko nema pravo da vam uskrati.

Ovo su najčešći simptomi koje bi svaki roditelj trebalo da prepozna kod deteta, od bebe do uzrasta tinejdžera (a javljaju se i kod odraslih).

Odsustvo reakcije

Nakon što se naspava, dete bi trebalo bude uobičajeno aktivno. Ako primetite da se vaše dete teško budi, neobično je tiho, nije zainteresovano za svoju omiljenu igračku i neaktivno je – pozovite doktora.

Ukoliko uočite promenu u reagovanju, naročito nakon pada ili udarca u glavu, obavezno što pre posetite lekara.

Promene u disanju

Ukoliko se dete brzo umara, ima kratak dah ili čujete neku vrstu šištanja dok diše – pozovite lekara. Prekomerni kašalj može da ukazuje na astmu, neku drugu bolest ili da se nešto nalazi u jednjaku.

Takođe, proverite boju kože. Na potrebu za hitnom intervencijom može ukazati plava prebojenost kože oko usana i noktiju. Proverite da li je dete bledo ili je boja kože prešla u sivkastu boju, jer to ukazuje na nedostatak kiseonika u krvi.

Dehidracija

Naša organizam mora da ima dovoljno vode da bi pravilno radio. Dehidracija je nedostatak vode i ona može da dovede do većih problema, a vodu ne gubimo samo kada radimo naporno, kada se dete zaigra i oznoji, već kada smo bolesni, povraćamo, imamo dijareju, itd.

Zbog nedostatka vode u organizmu dete može biti bezvoljno ili razdražljivo, može da dobije glavobolje ili da ne može da obavi malu nuždu. Takođe, urin može biti tamne boje, a koža može postati suva. Ukoliko dete odbija da pije vodu, možete to da pretvoriteu igru: malo vi pijuckate, malo dete.

Povišena temperatura

Groznice mogu da budu zastrašujuće, ali to je normalan deo procesa odbrane organizma od bolesti. Međutim, nekada nije potrebno pozvati doktora. Ako dete ima temperaturu, ali se ponaša normalno i aktivno je, nemojte brinuti. Kašalj i drugi siptomi zahtevaju pažljivije posmatranje.

Doktora treba da pozovete ukoliko kod deteta uočite sledeću visinu temperature:

  • kod novorođenčeta i bebe do 3 meseca – 38 stepeni
  • 3-6 meseci – 39 stepeni
  • 6-24 meseca – 39 stepeni tokom 24 sata
  • Deca – 39 stepeni u trajanju od 72 sata
  • Tinejdžeri – 39.5 stepeni i temperatuja traje 3 ili više dana
dete, kupovina Foto: Pixabay

Glavobolja ili vrtoglavica

Glavobolju i vrtoglavicu treba posmatrati u kontekstu u kome su nastale. Ako je dete udarilo glavu, tada će se neki od ovih siptoma očekivano pojaviti i neohodno je da se se posavetuje sa lekarom šta da radite.

Ukoliko je dete nakon udara glavom povraćalo, ima promenu vida ili raspoloženja, pokazuje zbunjenost ili osetljivost na svetlo i buku – odmah idite kod lekara. To su simptomi potresa mozga.

Razgovarajte sa doktorom i tražite njegovo mišljenje ako se dešavaju uporne glavobolje ili  glavobolje koje prati temperatura i ukočenost vrata.

Neutešno plakanje

Ako vaše dete ili beba ne želi da je držite u naručju, neutešno i jako plače i to vam ne zvuči dobro, a posebno ako ima temperaturu – pozovite doktora. Postoji mnogo razloga za neumoljivo plakanje.

U međuvremenu možete da pogledate prstiće na nogama da slučajno nije nešto zapalo ili se izgužvalo i neudobno je, ili se zavrnula etiketa koja grebe bebinu kožu. Takođe, proverite da dete nema negde osip na telu, jer možda je reč o alergijskoj reakciji na nešto.

Često mokrenje praćeno gubitkom težine, žeđ i letargija

Obratite pažnju koliko dete često ide u toalet, ako je veće, ili koliko često prlja pelene. Takođe, da li prečesto pije vodu i da li se dešava da u tom periodu gubi na težini i ponaša se bezvoljno. To mogu biti znakovi dijabetesa tipa 1, ali isto tako može ukazivati na poremećaj u ishrani kod mlađih devojčica i dečaka. Čim primetite ove simptome konsultujte se sa lekarom.

Nekada nam se čini da je roditeljstvo, posebno kada su bebe u pitanju, balansiranje između terora i iscrpljenosti. Ipak, ako obratite pažnju na signale koje šalje telo i promene u dečijem ponašanju, bolje ćete moći da „pročitate“ kako se vaše dete oseća i da li je potrebno da se obratite lekaru.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA