Prvi znaci bolesti pojavljuju se u urinu: Boja mokraće otkriva mnoge ozbiljne bolesti, pa čak i rak

Boja mokraće je važan indikator zdravlja, a svaka promena u vidu obojenosti, mirisa i konzistencije može biti pokazatelji stanja vašeg organizma

  • 1
Bočica urina Foto: Shutterstock

Zdrava mokraća je žute boje, ali nijansa može da varira u zavisnosti od količine unete tečnosti. Prejaka obojenost i jak miris mogu biti pokazatelj dehidratacije organizma, a u nekim slućajevima da ukaže i na bolesti bubrega i jetre.

Takođe, boja urina može da otkrije i mnogo ozbiljnija oboljenja, kao što je rak pankreasa. Zato je važno pratiti apsolutno sve promene koje nestaju u mokraći kako biste na vreme uočili signale koje vam telo šalje.

U nastavku pogledajte šta boja urina okriva o vašem zdravlju, kao i kada je vreme da posetite vašeg lekara.

Svetlo žuta boja

Ovo je normalna boja - nije previše svetla, niti tamna. Ona ukazuje da unosite dovoljno tečnosti u organizam i da vaši bubrezi dobro funkcionišu . Zlatkasta nijansa urina potiče od pigmenta koji se naziva urohrom i koje nastaje od reciklirane žučne soli.

Devojka, žena na VC WC šolji, šolja, toalet papir, urin, urinarna infekcija besike, besika, prehlada, eserihija Foto: Profimedia/BE&W, Pixabay

Tamno žuta boja

Ako je vaša mokraća prejako obojena, odnosno tamno žuta, to može biti pokazatelj da je vaš organizam dehidrirao. Dehidratacija može da izazove slabost organizma, glavobolje i mučninu i može da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje, obično mladih i starijih osoba. Efekti mogu biti fizički, pojava latargije, i mentalni koji se ogledaju u manjku koncentracije. Vašem telu je potrebna voda kako bi organi zadržali normalnu funkciju, tako da je preporuka lekara da svakog dana pijete osam čaša vode na dan. Ako konzumirate dosta tečnosti a vaša boja urina je i dalje tamna, to bi mogao da bude znak problema sa bubrezima i jetrom, tako da se u tom slučaju obavezno javite svom lekaru.

Zelena ili plava boja mokraće

Najveću paniku među ljudima izaziva pojava zelene ili plave boje mokraće. Ipak, postoje mnogi razlozi zašto urin može biti prejako obojen, a najčešće je reč o ishrani. Ukoliko jedete dosta svežeg zelenog povrća, poput špargle, ili unosite hranu bogatu veštačkim bojama, vaša mokraća može da pozeleni ili poplavi. U drugim, mnogo ređim slučajevima, može biti pokazatelj genetskog stanja pod nazivom hiperkalcemija - oboljenju koje izaziva abnormalno visok nivo kalcijuma u krvi.  Infekcije urinarnog trakta takođe mogu da izazovu zelenu boju mokraće. Ukoliko se pojavi bol u karlici i česta potreba za mokraćenjem, obavezno zakažite medicinski pregled.

Mokraća, urin uzorak, paleta boja Foto: Telegraf

Crvena mokraća

Nemojte da paničite ukoliko primetite crvenu boju urina, jer ne mora uvek da znači da se nešto ozbiljno dešava u organizmu. Slično kao kod zelene boje, u većini slučajeva ova boja nastaje zbog hrane koju jedete, npr. bobičasto voće, cvekla, rabarbara ili namirnice koje sadrže veštačke boje - odnosno dosta crvenog pigmenta. Pojedini lekovi takođe mogu da izazovu prebojenost mokraće, crvene ili roze boje, tako da se konsultujete sa lekarom ukoliko uzimate određenu terapiju. Infekcije urinarnog trakta takođe mogu da izazovu promenu u boji, a u tim slučajevima se najčešće krv pomeša sa mokraćom, te nijansa urina postaje rozikasta. Jasan pokazatelj da imate infekciju je potreba za čestim mokranjem, čak iako nemate previše tečnosti da izbacite iz bešike, zatim osećaj peckanja tokom uriniranja i bol u predelu karlice.

Narandžasta boja

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da je narandžasta boja mokraće najčešće prvi pokazatelj da se u telu razvio tumor pankreasa. Kako su objasnili iz ove ustanove, zapravo narandžasta boja može da bude simptom bolesti žutice - stanja koje izaziva žutilo kože i beonjača, kao i tamno žute mokraće. Tako žutica može da bude specifičan simptom tumora pankreasa u ranoj fazi.

Žutica može da se pojavi ako vam jetra ne radi pravilno ili ako su vaši žučni kanali blokirani, te zaustavljaju normalno izlučivanje žuči.  Žutica može biti uzrokovana i nastankom kamena u žuči, oboljenjem jetre urokovanim alkoholom, upalom pankreasa, hepatitisa i oboljenjima srpanih ćelija (srpasta anemnija). Ali ako ste zabrinuti zbog ovih simptoma ili ukoliko se odjednom pojave, obavezno kontaktirajte svog izabrango lekara kako bi se utvrdio uzrok promene boje mokraće.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Giks

    18. januar 2020 | 14:18

    Boja zavisi od toga koliko puta mokrite u toku dana. Ja nekada idem ujutru pa tek kad dođem s posla i tada je tamnije boje. Desi se da nekada popijem po 2-3 čaja i onda ne izlazim iz wc-a. Tada bude skoro bela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA