Evropska agencija za lekove upozorava: Sumnjamo da gel koji se koristi kao lek izaziva rak kože

Svi koji imaju veze sa preparatima na bazi ingenol mebutata treba odmah da prestanu sa njihovim korišćenjem

  • 0

Evropska agencija za lekove upozorava pacijente na gel koji se koristi za lečenje seboroičnih keratoza (bradavičastih promena na koži uglavnom u predelu dojki kod žena) za koji se veruje da izaziva rak kože.

Agencija za lekove je iznela tvrdnje da su pacijenti koji koriste Picato gel u većem riziku od oboljevanja od raka kože, a to je dokazala i nedavno sprovedena studija koja je uporedila Picato sa imikuimodom (drugim lekom za keratozu).

Naime, rezultati studije sprovedene nad 484 pacijenta pokazali su veći procenat promena na koži kod ljudi koji su koristili gel koji u sebi sadrži ingenol mebutate u odnosu na one koji su koristili na bazi imikuimoda.

Direktiva o suspenziji lekova je za sada samo mera predostrožnosti dok se lek i dalje ispituje. Evropska agencija za lekove preporučuje da pacijenti prestanu sa korišćenjem svih gelova na bazi ingenol mebutata.

Informacije za pacijente:

Pacijenti više ne bi trebalo da koriste Picato gel za lečenje keratoze dok se studije ne završe.

Pacijenti koji su koristili ovaj gel bi trebalo da prate sve moguće promene na koži i odmah se jave lekaru ako primete nešto neobčino.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA