Popularno piće često krije salmonelu: Ovo je ubedljivo najgora bakterija koja može čak i da ubije

Ljubitelji sour koktela, koji sadrže sveža jaja u sebi, trebalo bi da obrate pažnju na način pripreme napitka jer ovo popularno piće često nosi rizik od trovanja salmonelom

  • 2
Koktel sa viskijem Foto: Shutterstock

Sour je koktel koji se dobija mešanjem alkoholasoka od limuna, šećera u prahu i jaja (belanceta), a veoma je popularan među pripadnicima mlađe generacije koje uživaju u nešto neobičnijim pićima.

Iako se može naći u većini gradskih barova i zaista ima specifičnu aromu, stručnjaci sada upozoravaju da ovo alkoholno piće predstavlja opasnost po zdravlje jer može da izazove trovanje.

Razlog su sveža jaja koja mogu u sebi da nose salmonelu, opasnu bakteriju koja napada creva, a u nekim slučajevima može da izazove i komplikacije opasne po život ukoliko se infekcija proširi van creva.

Upravo zato stručnjaci upozoravaju da popularno piće sa jajetom treba pažljivo da se sprema i da se pri tome ispoštuje jedno važno pravilo.

bakterija  salmonela Foto: Wikimedia/Rocky Mountain Laboratories,NIAID,NIH, podravka.hr

Naime, važno je da devet minuta ostavite da se alkohol, sok od limuna i jaje sjedine, odstoje i povežu.  Ovo vreme je dovoljno da se unište bakterije i samim tim koktel da bude bezbedan za konzumiranje, tvrde naučnici.

- Da biste bili sigurni da je napitak siguran za ispijanje, preporuka je da sveže belance ostavite da odstoji u alkoholu i limunu najmanje devet minuta pre serviranja - kazala je Stefani Lops, jedna od stručnjaka za ishranu.

Salmonela je obično uzrokovana konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, jedenjem mesa peradi, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Inkubacijski period varira od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom mogu se klasifikovati kao gastroenteritis.

Obično ljudi koji su zaraženi salmonelom razviju proliv, groznicu i stomačne grčeve u perodu od osam do 72 sata od konzumacije zaraženih namirnica

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA