≫ 

Ubica bez najave: Samo jedan znak na prstima može da otkrije zloćudni oblik raka pluća

I dok je glavni i najopasniji signal raka pluća hroničan kašalj, postoji još jedan simptom koji može da nagovesti da se u plućima pojavio tumor

  • 2

Rak pluća je jedna od najprostranjenijih bolesti u Srbiji koja sve češće pogađa mlade ljude. Prvi znak da nešto nije u redu je svakako uporan kašalj, koji dugo vreme ne prolazi, gubitak daha, ali i bol u grudima i leđima.

Ono što je karakteristično kod tumora pluća je da se simptomi javljaju već u početnoj fazi bolesti. Međutim, kada se ćelije raka prošire i mutiraju mogu se javiti brojni drugi simptomi koje nikada ne biste povezali sa kancerom. Reč je o specifičnim nadržajima u prstima ruku i stopala koji mogu da ukažu na opasno oboljenje.

ruke, prsti

Printskrin: Reddit/rdelly_21

Iako je reč o retkim simptoma, pojedinici pacijenti su otkrili da su doživeli osećaj peckanja, kao da im neko ubada igle, kao i utrnulost prstiju na rukama i stopalima. Upravo ovim simptomi se obično javljaju kod pacijenata kod kojih ćelije raka proizvode hormone koji dospevaju u krvotok.

- Upravo hormoni mogu da izazovu pojavu neobičnih simptoma koji se obično ne povezaju sa tumorom pluća. Doktori ih nazivaju paraneoplastični sindrom - objasnili su iz britanske organizacije Cancer Research UK.

rak pluća

foto: pixabay.com/telegraf

Drugi simptomi raka pluća koji su povezani sa hormonima mogu biti:

 

- Slabost u mišićima

- Pospanost, slabost, vrtoglavica

- Znojenje grudi kod muškaraca

- Ugrušci krvi

Paraneoplastični sindrom 

Postoji kod 10-20% bolesnika, pre svega kod sitnoćelijskog karcinoma pluća, dojke, jajnika, malignih limfoma. Nastaje kada rak proizvodi supstancu sličnu hormonima koja ulazi  u krvotok i izaziva problem čak i kod udaljenih organa i tkiva, koji nisu bili zahvaćeni rakom. Nije vezan za veličinu primarnog tumora, a osim što može da predhodi dijagnozi bolesti, ujedno može da nastane kasno u evoluciji bolesti, kada tumor recidira.

Video: Otišla u muzej pa na termalnoj kameri videla da ima rak dojke

(Tekegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mery.Loo

    22. januar 2020 | 21:16

    Jedan od paraneoplastičnih simptoma kod sitnoćel. raka pluća je neizdrživ svrab po koži.

  • Dp

    23. januar 2020 | 00:39

    Siguran znak za "rak pluca" su zuti prsti,a kad pocne da pecka, tad je kasno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA