≫ 

Ako imate ovih 6 simptoma znajte da vam telo poručuje da pijete previše kafe tokom dana

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez šoljice kafe

  • 5

Statistika je takva da jedna osoba u proseku popije 3 šoljice kafe dnevno i to je samo jedan od dokaza da moderan svet ne može da živi bez ovog magičnog napitka.

Pored pozitivnih efekata koje ima po naše zdravlje, kafa ima i negativne posledice po organizam.

Jako je važno da se s ovim napitkom ne preteruje, a u nastavku pročitajte znakove kojima vam telo poručuje da treba da smanjite s unosom kafe.

1. Imate problem sa stomakom

Kafa ima efekat laksativa. Pomaže u otpuštanju hormona koji ubrzava procese u stomaku i crevima. Previše kafe može da dovede do dijareje pa ako imate bilo kakve probleme sa stomakom vreme je da redukujete dnevnu količinu.

2. Kada preterate sa kafom sutradan možete da se osećate umorno

Da, kafa stimuliše vaš nervni sistem zbog kofeina i pospešuje psihičke veštine za 11-12 odsto. Neke studije su dokazale da dan nakon što ste konzumirali previše kafe možete da osećate veliki umor. Ukoliko smanjite kafu na dve šoljice dnevno neutralisaćete ovaj efekat.

3. Anksioznost

Velike količine kafe mogu da izazovu nervozu i anksioznost. Kafa je okidač za oslobađanje adrenalina koji može da utiče na vaše ponašanje. Ukoliko ste primetili da ste postali nervozni, dobra ideja je da smanjite konzumiranje kafe.

Insomnia, nesanica, krevet Foto: Profimedia

4. Nesanica

Kofein vas održava budnim, ali u isto vreme može da utiče na dobar san. Istraživači su ustanovili da velike doze kofeina mogu da produže vreme koje vam je potrebno kako biste zaspali.

5. Ubrzan rad srca i teskoba

Ubrzan rad srca je veoma česta pojava. Ustanovljena je kod mladih ljudi koji piju mnogo kafe jer kofein povećava puls. Ispijanje kafe se ne preporučuje ljudima koji imaju problem s visokim pritiskom i tahikardijom.

6. Metabolizam se ubrzava i postajete zavisni

Kofein je suplement koji ubrzava mršavljenje. Studije su pokazale da kofein ubrzava metabolizam za 3 do 11 odsto. Problem je što mnogi ljudi, pa čak i oni koji su netolerantni na kofein postaju zavisni od kafe, a uz to smanjuju unos tečnosti koja je potrebna telu.

Koliko vi kafa popijete dnevno?

Video: Šta je kafa bez ukrasa? Ovako nastaju divni oblici u kafi

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA