≫ 

Zbog korišćenja popularnog proizvoda za menstruaciju amputirano joj je stopalo

Tridesetšestogodišnjoj Sandrini Graneu lekari su amputirali stopalo, nakon što je koristila higijenski proizvod za sakupljanje menstrualne krvi

  • 3

Majka troje dece, Sandrina Graneu iz Francuske je ispričala medijima svoje gorko iskustvo korišćenja menstrualne čašice, popularnog proizvoda koje žene koriste tokom menstrualnog ciklusa, zbog kojeg je mogla da izgubi život. 

Kako je objasnila, nosila je menstrualnu čašu nekoliko sati, a potom je doživela sindrom toksičnog šoka. Fatalna infekcija je zahvatila njene bubrege, pluća i jetru.

Prisećajući se događaja iz 2019. godine, Francuskinja je ispričala da je prvo primetila da nešto nije u redu kada je osetila oštar bol u stomaku. Kada su lekari posetili njen dom dijagnostikovali su joj kamen u bubregu.

Menstrualna čašica Foto: Pixabay

Sledećeg dana, kada su se doktori vratili kako bi proverili njeno zdravstveno stanje, hitno je prebačena u bolnicu jer je krvni pritisak drastično pao i bio ispod normalno očekivane vrednosti.

Nakon što je njena koža postala crvena, lekari iz hitne službe su odmah shvatili da je Sandrina doživela sindrom toksičnog šoka.

Sindrom toksičnog šoka se javlja kada bakterije koja normalno žive na koži uđu u telo, a potom otpuštaju toksine koji dalje izazivaju oštećenje tkiva i prestanak rada organa.

Kod ove žene, infekcija je počela da uništava tkiva u ramenima i nogama, pa su lekari morali da amputiraju njeno stopalo i nekoliko prstiju na nogama kako bi sprečili širenje na ostale delove tela.

Bakterija, bakterije, organizam, mikroskop, organizmi, mikroorganizam Foto: Flickr/Alberto

Doktori su morali da iseku 18 kostiju sa prstiju, ali su uspeli da sačuvaju po jednu kost u svakom.

Nakon što se tri nedelje oporavljala na odeljenju intezivne nege, Sandrina sada uči da hoda uz pomoć protetskog stopala.

Dok je ovaj sindrom redak, veoma često ostavlja užasne posledice. Oboljenje je često povezano sa mladim ženama koje koriste tampone.

Najpozntiji je slučaj manekenke Lauren Vaser koja je 2012. godine doživela toksični šok nakon upotrebe super plus tampona u vreme menstrualnog ciklusa, zbog čega su joj amputirane obe noge.

Video: Hteo je da liči na Popaja, pa je od sebe napravio nakazu

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • majalena

    24. januar 2020 | 10:48

    Toksicni sok moze da izazove i tampon, ali meni je hit Elena Karic koja propagira ove casice i prosipanje menstruacije po zemlji, radi razmjena energije.Prsla zena skroz.

  • Nbgd

    24. januar 2020 | 10:57

    Najzdraviji su pamučni ulošci u mrežici, ali to se smatra zastarelim. Tampon je dobar za sportistkinje ali i opasan zbog moguće infekcije.

  • ..

    24. januar 2020 | 18:14

    Pamucni ulosci najbolji I po meni najudobniji I bezbedni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA