≫ 

Ako vam ekcem zadaje neizdrživ svrab i ništa vam ne pomaže, probajte sa nečim potpuno prorodnim

Ekcem i atopična koža postali su problem današnjice

  • 0

Gotovo svaka druga beba ima problem sa ekstremno suvom kožom, a ekcem ne zaobilazi ni starije.

Ekcem je takvo stanje kože u kojem određeni delovi postaju crveni, hrapavi, sa belim ljuspicama i svbe. Mnogi koji imaju ovakvo stanje osteljivi su na toplu vodu, a crvena koža podiže nervozu svrabom i peckanjem.

Pored krema sa kortikosteroidima koje privremeno rešavaju ovaj problem, oboleli su u stalnoj potrazi za prirodnim preparatima koji zapravo mogu da pomognu kod stanja ekcema.

Kod dece, ekcem se pojavljuje pre prvog rođendana, ali može da se pojavi i kasnije tokom života.

Beba, ekcem, problematicna koza, osip, alergija Foto: Profimedia/ Mnoge bebe danas u Srbiji i svetu imaju problem sa suvom kožom

Kod atopične kože preporučuju se emolijentne kreme koje hidriraju kožu i štite je od pucanja, ali u nekim slučajevima ništa nije rešenje.

Ipak, najnovije istraživanje predlaže kurkumu kao biljni preparat koji bi mogao da olakša simptome ekcema!

Mnogobrojni protuupalni agensi kurkume pomažu kod raznih kožnih oboljenja, ublažuju napaćenu kožu, smiruju akne, smanjuju hiperpigmentaciju, daju koži zdrav sjaj te se bore protiv slobodnih radikala održavajući kožu zdravom, mekom i elastičnom.

kurkuma, kari Foto: Pixabay.com / Kurkuma može da reši probleme sa ekcemom

Ovaj začin se koristi već godinama unazad za tretiranje problematične kože. On ima anti-upalno dejstvo pa baš iz tog razloga veruje se da bi mogao da ublaži neprijatne simptome ove kožne bolesti.

U studiji je učestvovalo 150 ljudi sa ekcemom koji su koristili kremu sa kurkumom. Njih 32 odsto je prijavilo manji osećaj svraba od kako su počeli sa korišćenjem kreme.

sata i ubrzo ćete uočiti višestruka poboljšanja, počevši od sjaja kože. Svakodnevna njega lica i usana kurkumom i mlijekom prirodno čisti kožu lica te pomaže i u održavanju ljepote usana, a posebice njeguje ispucane usne.

Kod ozbiljnijih stanja savetuje se i oralni unos kurkumina, ali uprkos ovoj studiji potrebno je uraditi još istraživanja na ovu temu kako bismo sa sigurnošću mogli da kažemo da kurkumin pomaže obolelima od ekcema.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA