≫ 

Ibuprofen može da smanji menstrualno krvarenje? Evo šta kažu ginekolozi

Za sve žene koje se tokom menstrualnog ciklusa suočavaju sa nadutošću, nelagodom i bolom, savet je da pronađu metod koji im najviše pomaže: električni prekrivač, lekovi protiv bolova ili crnu čokoladu

  • 4
bol u stomaku, grčevi, menstruacija, menstrualni bolovi, devojka, žena

Foto: Shutterstock

I dok se mnogim ženama menstruacija donosi užasne tegobe, te se na razne načine snalaze i dovijaju da ublaže jake bolove u predelu stomaka i leđa, na Tviteru se pojavila jedna objava u kojoj se ženama savetuje da koriste ibuprofen jer, navodno, ovaj lek može da smanji krvarenje.

- Naučila sam da ibuprofen smanjuje menstrualno krvarenje za 50 posto. Mi smo toliko mizogena kultura, pa ne možemo otvoreno da govorimo o menstruaciji iako se žene sa njom suočavaju svake četiri nedelje u periodu od 30 godina - napisala je korisnica Holi Vud na svom nalogu koji je podeljen skoro 20.000 puta.

tabla sa lekovima

foto: pixabay.com

I dok je za upotrebu bilo kog medicinskog sredstva potrebna konsultacija sa lekarom, odnosno stručnjaci nas sve vreme opominju da ne uzimamo lekove na svoju ruku, ispostavilo se da je ibuprofen potpuno bezbedan lek koji se može koristiti tokom menstrualnog ciklusa ali isključivo ako se dozira pravilno. Iako nije reč o novom otkriću, većina žena je putem Tvitera otkrila da nisu znale da ovaj lek može da umiri tegobe.

Ibuprofen može da smanji grčeve i krvarenje

 

- Ibuprofen sam godinama davala svojim pacijentima jer može da smanji menstrualne grčeve, kao i krvarenje - kazala je ginekolog Lauren Strejčer.

Ibuprofen i naproksen su nesteroidni antiupalni lekovi koji smanjuju proizvodnju prostaglandina - hemikalije koja izaziva kontrakcije materice.

U studiji iz 2013. godine pronađeno je da ovi lekovi mogu da smanje menstrualno krvarenje od 28 do čak 49 posto. U 2019. godini Cochrane Database of Systematic Reviews je otkrio da su ibuprofen i naproksen su  najefektivniji lekovi za kontrolu obimnih menstrualnih krvarenja.

Bol u stomaku, menstruacija

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ukoliko uredno dobijate menstruaciju svakog meseca, doktorka Lauren Strejčer savetuje da uzimate dozu od 600 mg tog jutra kada očekujete da počne krvarenje. U slučaju da vam menstruacija kasni, ginekolog kaže da popijete lek čim primetite da ste dobili menzis.

A u slučaju da želite da smanjite krvarenje tokom svih dana menstruacije uzimajte 600 mg ibuprofena.

Iako ginekolog ovaj metod preporučuje, u isto vreme upozorava da ibuprofen nikako ne treba koristiti da biste zamaskirali i ignorisali zdravstveni problem. U slučaju da imate užasno teške tegobe tokom "onih dana", koje zbog obimnog krvarenja vode u anemiju, to može biti simptom ozbiljnih oboljenja kao što su endometrioza i sindrom policističnih jajnika. U tom slučaju je obavezno da se javite lekaru.

Video: Spas za sve! Japanci razvili krv koju mogu da dobiju svi

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    26. januar 2020 | 13:52

    Aspirin izaziva obilnije krvarenje. Meni to niko nije rekao,ja popila na poslu kada je krenula reka krvi. Nijedan ulozak mi nije pimogao,natopu se u roku od 5 minuta,bez preterivanja

  • Psihopata

    26. januar 2020 | 13:21

    Ja pijem pomaze 100%

  • sneki

    27. januar 2020 | 08:26

    Tacno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA