Možda ćete se iznenaditi, ali ovako fudbalske utakmice utiču na vaše telo

Redovno pratite fudbal? Evo kako gledanje utakmica utiče na vaše zdravlje

  • 4

Pravi obožavaoci fudbala se suočavaju sa intezivnim nivoom stresa, tako da dok gledaju svoj omiljeni tim na terenu oni su izloženi povećanom riziku od nastanka srčanog udara, dokazala su najnovija istraživanja.

Studija u Okfordu testirala je pljuvačku brazilskih navijača tokom istorijskog poraza od Nemačke na Svetskom prvenstvu 2014. godine.

Stručnjaci su tako pronašli da je nivo hormona kortizola drastično porastao u trenutku kada je rezulat u polufinalu bio 7-1 za Nemačku.

Uzbudljiva utakmica može da bude jako opasna po zdravlje, jer povećava krvni pritisak i samim tim dovodi do naprezanja srčanog mišića.

Istraživači su pronašli da ne postoji razlika u nivou stresa između muškaraca i žena tokom utakmice, uprkos uvreženom mišljenju da su muškarci "vezaniji za svoje fudbalske timove".

Svetsko prvenstvo 2014 Fudbalska reprezentacija Gana – Nemačka Foto: Tanjug/AP

Psihološki stres utiče na telo

Fanovi koji su jako vezani za svoj fudbalski tim i pokazuju ljubav prema njemu zapravo doživljavaju neverovatan psihološki stres dok gledaju utakmicu - kazala je dr Marta Njuson, istraživač iz Centra za studije socijalne kohezije.

Sa druge strane, obožavatelji koji podržavaju tim na mnogo umereniji način. doživljavaju stres ali ne u toliko ekstremnoj meri.

Kako dugotrajan povećan nivo korizola deluje na organizam?

Sužava krvne sudove, povećava krvni pritisak i oštećuje već oslabljeno srce.

Povišen kortizol takođe može ljudima pružiti osećaj predstojeće propasti, da im je život u opasnosti ili strah od napada.

Prethodna istraživanja su pokazala su da je zabeležen porast broja srčanih udara među navijačima tokom važnih dana meča, bilo da se radi o klubu ili zemlji.

FK Mančester Siti Stadion, Etihad stadion, fudbalski stadion Foto: Guliver/Ross Kinnaird/Getty Image

Uvođenje zdravstvenih mera na utakmicama

Istraživači sa Univerziteta Oksford su u okviru studije putem pljuvačke pratili nivo kortizola kod 40 obožavatelja ovog sporta, tokom i nakon tri Svetska prvenstva u fudbalu.

Tako je pronađeno da je najstresniji događaj predstavljalo polufinale fudbalske utakmice.

- Bila je to mučna utakmica - toliko ljudi je zaplakalo - rekao je doktor Nevson za "Bi-Bi-Si njuz".

Zanimljivo je da su obožavatelji koristili različite strategije za smanjenje stresa,  poput humora i grljenja navijača.

Doktor Nevson je tako predložio klubovima da ugase svetla na stadionima i puštaju umirujuću muziku nakon dinamičnih igara na terenu.

- Klubovi bi trebalo da ponude uslugu snimanja srca ili druge zdravstvene mere izuzetno posvećenim navijačima koji su pod najvećim rizikom da dožive veći stres tokom igre -  dodao je.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boske100

    25. januar 2020 | 15:51

    Ja sam davno umro gledajući našu reprezentaciju 😑

  • maksa

    25. januar 2020 | 18:17

    Mene tiketi ubise,zato meni nije dobro!!!

  • goran...

    25. januar 2020 | 16:17

    znaci ove 2 uzastopne LS bi mogle da prepolove cigane,a nas grobare stres sto su oni igrali u LS,tako da nevalja nikako...😁😁😁😁😁😁😁😁

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA