Evo šta smete da gricnete pre spavanja kako biste pobedili nesanicu

Savet koji će obradovati mnoge koji uveče izbegavaju hranu

  • 2
San, spavanje Foto: pixabay.com

Odlazak u san za neke ljude može predstavljati pravi izazov. Ponekad je potrebno da prođe dosta vremena da bismo zaspali, ali rešenje za ovaj problem može biti vrlo primamljivo i krije se u - hrani! Istina je, hrana nam pomaže da lakše zaspimo, sve dok je bogata melatoninom, piše „Popsugar“.

- Melatonin je supstanca koja nas čini pospanim. Svetlost, bilo da potiče od sunca ili računara, suzbija melatonin – kaže Kristofer Vinter, doktor medicine.

- To svakako znači da bi elektronske uređaje trebalo ranije da isključite, međutim, i dodavanje melatonina može podstaći pospanost i neutralisati nesanicu. Uzimanje melatonina u formi lekova iz apoteke možda nije najsigurnije rešenje, posebno dugoročno gledano. Umesto toga, uzmite neku od sledećih namirnica bogate melatoninom - savetuje dr Vinter.

Orasi

Orah, Orasi, walnuts Foto-ilustracija: pixabay.com

Pored toga što sadrže visok nivo triptofana – aminokiseline koja pomaže u proizvodnji melatonina, orasi imaju i visoku koncentraciju gotovog oblika melatonina.

Višnja

Branje berba višanja, višnje Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dokazano je da višnje prouzrokuju porast melatonina koji olakšava san. Studija iz 2017. godine otkrila je da su oni koji su pili jednu šolju soka od višnje dvaput dnevno u roku od dve nedelje produžili vreme spavanja za 84 minuta, u poređenju sa ljudima iz kontrolne grupe koji nisu pili sok.

Kivi

Kivi, Voće Foto-ilustracija: Foter/jonycunha

Ovo voće takođe može pomoći prilikom poteškoća sa spavanjem. U jednom manjem istraživanju, ljudi koji su jeli dva kivija sat vremena pre spavanja tokom četiri nedelje, smanjili su vreme potrebno da utonu u san prosečno za 35%.

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam psiho 👻

    26. januar 2020 | 00:21

    Ja uzmem dve cigare i pomogne mi da odmah zaspem.😂

  • Mr

    26. januar 2020 | 00:25

    Trebalo bi vec da postoje tablete u vidu toga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA