Ovo je glavni razlog zbog kojeg se virusi u Srbiji šire očas posla, a mi smo za to krivi

Radije ćemo raditi bolesni nego da otvorimo bolovanje

  • 12
Prehlada, Grip, Bolest, Glavobolja, mamurluk, Pacijent, Bolovi, Mučnina, Povraćanje Foto: Shutterstock

Najčešći uzrok zbog kog se ne dolazi na posao i otvaraju bolovanja u Srbiji su akutna stanja poput respiratornih infekcija, stomačnih i virusnih infekcija, i povišene telesne temperature.

Međutim, ono što je još zanimljivije jeste da se umanjuje broj otvorenih bolovanja iz gore navedenih razloga. Tek onda kada muka natera - fizički ne možemo da odemo, ne možemo da zamenimo smenu ili nemamo više dana godišnjeg odmora, mi ostajemo kod kuće i zvanično otvaramo bolovanje.

Kako uopšte da znamo da li smo "zreli" za bolovanje?

Ako govorimo o prehladi, potencijalno gripu - kada se ujutru ne osećate dovoljno dobro i snažno kao i prethodnih dana, morate preduzmeti mere predostrožnosti ne samo kako biste zaštitili sebe već i kolege, te ostati kod kuće.

Ukoliko se pak, javi temperatura u tom slučaju je ostajanje kući obavezno jer kijanjem i kašljanjem širite bolest što se smatra neodgovornim ponašanjem.

S druge strane, ako niste radili nekoliko dana zbog problema sa povraćanjem i dijarejom trebalo bi da ostanete kod kuće makar još 48 sati od poslednjih simptoma virusa.

Zašto radimo bolesni?

Bol u grlu, grlo, prehlada, bolest, upala grla, krajnici Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi u Srbiji bolesni odlaze na posao, pa čak i kada rade u zdravstvu ili sa decom.

Glavni i uglavnom jedini odgovor jeste strah od toga koliko će im "rebnuti" od plate.

Naime, pri svakom odlaženju na bolovanje skida se od plate u zavisnosti od broja dana koje ste proveli na njemu.

Ali, nije ni to jedini razlog.

S druge strane, ima i onih koji imaju određene rokove na poslu i koji sebi ne mogu priuštiti taj "luksuz" da odmore i preleže bolest.

Ima i onih koji "jedini mogu da obave neki posao" i baš danas "moraju" da budu prisutni u firmi.

Ima i onih poslodavaca koji nemaju dovoljno ljudi, pa doslovno ucene radnika da dođe i bolestan na posao u nemogućnosti da mu se nađe zamena.

Nažalost, ovakvo ponašanje (namerno ili nenamerno) ubrzo vodi do širenja virusa jer onaj koji je dobio grip zarazan je i do nedelju dana. Ako takav kolega boravi na poslu vrlo je verovatno da ćete i vi dobiti grip u okviru od pet dana.

Kada ste vi poslednji put otvorili bolovanje?

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NS

    26. januar 2020 | 14:58

    Kako da ideš na bolovanje kad znaš koliko će ti odbiti od plate. Većina dobije virus od dece koju roditelji dovode prehladjenu u vrtić....... Dovode ih ako su npr. juče imali temperaturu ili dijareju.... Kažu, "prošlo je, ozdravili su...", a oni ne rade.....a osoblje sve to lepo pokupi od njih.... Kijas, kašljes i još čuješ da su se deca razbolela od vaspitači e, učiteljice.......

  • Rola

    26. januar 2020 | 15:24

    Sada tek ništa ne razumem svi znaju ako odeš na bolovanje privatnici nadju drugog radnika i dobiješ otkaz kao višak radne snage. Zašto u ovoj našoj Srbiji se ne kaže otvoreno nego uvek u mekoj zavijenoj formi izokolo. Problemi su gazde u kulturnim zemljama kada odeš na bolovanje tada ti se ne odbojaju neki samodoprinosi pa ispadne da dobiješ veću platu. Normalno kod njih doktor ti neće dati bolovanje samo što ste rod ili poznanici ali i privatni gazda neće da toleriše svaki mesec bolovanje tri puta za godinu ako odeš više od toga tu je odmah kontrola i ako zaključe da si mogao da radiš onda otkaz a i doktor koji te poslao na bolovanje amaće problem. Normalno svi bi mi na bolovanje kada smo ozbiljno bolesni samo što neki ne smeju jer mogu ostati bez i tog posla koji nije baš plaćen bolje išta nego ništa.

  • Kosta

    26. januar 2020 | 17:20

    Boljivanje u Srbiji je misaona imenica,otvori bolovanje I čim ga zaključiš dobijaš otkaz u roku od 15 dana kod privatnika. U državnom sektoru ako odeš na bolovanje skidaju ti 35 % a pošto su plate ,,astronomsko napredne" primićeš 200 evra u najboljem slučaju a od tih para treba da kupiš lekove,pkatiš račune i hraniš porodicu.Dobro ,,prolaze" samo u državnom sektoru oni koji rade za minimalac jer jedino tu niko ne može da im isplati ispod minimalca platu iako su na bolovanju ,pa onda oni mogu to da koriste .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA