≫ 

Uznemirujući sadržaj: Posle ove slike više vam nikada neće pasti na pamet da grickate nokte

Osim što je grickanje noktiju strašno ružna navika, ona može da izazove i pojavu opasnih infekcija

  • 1

Karin Pit iz Škotske podelila je priču svoje prijateljice koja je zbog konstantnog grickanja noktiju zadobila opasnu infekciju, a lekari su po hitnom postupku sproveli delikatan hirurški zahvat kako bi spasili prste na rukama.

Naizgled obično uklanjanje zanoktica oko nokatne ploče dovelo je do širenja infekcije koja je potpuno zahvatile prste, a lekari su pred sobom imali veliki i odgovaran zadatak...

- Poruka za sve koji grickaju nokte: Prestanite to da radite! Osoba koju poznajem, čije ime neću da otkrivam, konstantno je grickala nokte, a to je dovelo do operacije u bolnici u Glazgovu. Lekari su morali po hitnom postupku da urade operaciju kako bi je spasili - napisala je Pitova.

 

Karen je potom otkrila da se njena drugarica prvo konsultovala sa farmaceutima koji su je savetovali da pije magnezijum sulfat i da zavojem prekrije rane, međutim stanje se pogrošalo. Zbog toga je otišla na prijemno odeljenje bolnice, a odmah nakon pregleda lekari su joj kazali da je infekcija mogla da bude fatalna po nju  da moraju hitno da zakažu operaciju.

Smatra se da između 20 i 30 posto populacije svakodnevno gricka nokte

 

- Uklanjanje kože oko noktiju može da otvori žive rane koje brzo mogu da se inficiraju. Zapravo, sepsa i druge vrste infekcija mogu da se jave kod ljudi koji bez prestanka zubima ili noktima druge ruke kidaju zanoktice. Svi mi smo to nekada radili i znamo koliko bolno može da bude, ali ništa ne može da se poredi sa ovim retkim, ali opasnim stanjima kada se pojavi infekcija. Ukoliko neko ima naviku grickanja noktiju treba da bude svestan rizika - istakao je Šamir Patel, farmaceut.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA