Godinama je imao užasne bolove u glavi: Ono što su pronašli u njegovom mozgu zaprepastilo je lekare

Lekari su pronašli da je uzrok konstantnih migrena jedna vrsta velikog crva koja se naselila u mozak

  • 1

Amerikanac pod imenom Gerado se tokom putovanja u Meksiku zarazio cisticerkozom koju je dobio jer je jeo nedovoljno kuvanu svinjetinu u jednom lokalnom restoranu.

Kako je poznato, Gerarado je pre utvrđivanja dijagnoze imao jake bolove glave praćene mučninama. Prošle godine, on je igrao fudbalsku utakmicu i tek tada je shvatio da se sa njegovim telom nešto čudno dešava...

- Igra je bila veoma dinamična. Oznojio sam se loše, najviše zbog užasne migrene, a potom sam počeo da povraćam - ispričao je Gerardo za medije.

Pantljičara, bakterija, creva, bolest Foto: Wikipedia/Roberto J. Galindo

Kada je konačno otišao na medicinski pregled, doktor Džordan Amadio, neurohirug zaposlen u Del Soton medicinskom centru, došao je do šokantnog otkrića.

Putem skeniranja mozga oktrivena je neobična masa koja je zahvatila predeo moždanog stabla. Bila je crvene boje, dugačka oko četiri centimetra. Iako su prvo lekari posumnjali na karcinom, daljim testovima je utvrđeno da se na mozgu nalazi ogromna pantljičara.

Nakon što su lekari uklonili parazit ovog muškarca čeka dug oporavak, ali zapravo glista je mogla da ga ubije, potvrdili su lekari za SI-BI-SI 21. Ono što je svakako fascinantno je činjenica da je ovaj čovek čak celu deceniju bio zaražen pantljičarom. 

Ljudski mozak Foto: Profimedia/Wavebreak

Neurocisticerkoza je česta parazitarna infekcija koja pogađa centralni nervni sistem, a poznato je i da je vodeći uzrok epilepsije u svetu. Nastaje kada larve svinjske pantljičare uđu u ljudsko telo nakon konzumiranja mesa zaražene svinje. U slučajevima kada meso nije dovoljno kuvano, odnosno pravilno spremljeno, ljudi mogu da se zaraze ovim parazitom.

Ukoliko se brzo ne reaguje, životni ciklus svinjske pantljičare se nastavlja: jednom kada uđe u ljudsko telo, trakavica migrira u creva gde ostaje sve dok ne naraste, a onda se premešta u mozak i pričvršćuje na moždana tkiva ili unutar moždanih šupljina.  arazit zatim formira ciste, koje mogu uticati na rad mnogih vitalnih organa.

glista Foto: Pixabay.com / Pantljičara se dobija konzumiranjem sirovog mesa

Svinjska trakavica u mozgu može da poremeti normalnu neurološku aktivnost, da izazove napade, pa čak i da uzrokouje trajno oštećenje mozga, paralizu i smrt.

- Važno je znati da parazit može da bude prisutan u telu i da se ne otkrije godinama, tako da možete slučajno pojesti malešno jaje pantljičare i da uopšte ne znate uopšte da se ono nalazi u vašem organizmu - kazao je doktor Amadio.

Mnogi ljudi prekasno saznaju da su inficirani parazitom i to se može završiti tagično. Sudeći po svemu nabrajanom što izazaziva ova vrsta pljosnatog crva, Gerardo je imao sreće.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joja

    5. februar 2020 | 18:42

    Netreba jesti svuda i imati poverenja u svacije kihinje. Ovaj covek je proziveo zivotnu dramu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA