≫ 

Kinezi upozoravaju: Koronavirus se može preneti i sa 2 metra udaljenosti!

Zbog novih navoda svet je u panici da će se zaraza još brze širiti

  • 1
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Novi koronavirus može da se prenese čak i sa 2 metra udaljenosti, upozorava Nacionalna zdravstvena komisija Kine.

Stručnjaci objašnjavaju da se virus može preneti kontaktom ako dospe do ljudskih očiju ili sluzokože.

- Svi treba da nose zaštitne maske i da smanje broj bliskih kontakata što je više moguće. Pod time podrazumevamo razdaljinu od minimum dva metra. Ako je manja i na njoj može doći do kontaminacije - objasnio je dr Li Ksingvang iz pekinške bolnice Ditan.

Vuhan, Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Prva infekcija s čoveka na čoveka na evropskom tlu desila se u Nemačkoj, kada se jedan zaposleni zarazio svog kolegu. Pacijent je u dobrom stanju i nalazi se u karantinu na klinici u Minhenu.

Tridesettrogodišnji kolega prethodno je bio na poslovnom putu u Vuhanu u kojem nemačka kompanija takođe ima predstavništvo.

Inače, u Nemačkoj je čak 40 osoba koje su nedavno doputovale iz Kine, pod stalnim nadzorom.

Kako se koronavirus širi svetom, američki Univerzitet Džons Hopkins objavio je interaktivnu mapu na kojoj se na dnevnoj bazi unose podaci o novim slučajevima. Podaci se prikupljaju od različitih izvora: Svetske zdravstvene organizacije, američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, evropskog i kineskog Centra za kontrolu bolesti i drugih. Pogledajte interaktivnu mapu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paradox

    28. januar 2020 | 14:06

    Ne bih da pravim paniku, ali... Oni očito znaju nešto više. Znate li vi koliko je obimna logistička operacija izolacije grada veličine 10 mil. stanovnika. Oni bre zazidavaju puteve, zatrpavaju tunele, vojska je pod bojevom municijom, dronovi u vazduhu, krematoriji rade besplatno... Videli su oni još pre 2 nedelje šta virus može. Mislim da se i svet i mi u Srbiji previše oslanjamo na nadu da će nas ovo zlo zaobići. Stvarno sam očekivao malo oprezniji pristup naše vlasti prema svemu ovom. Eto, nek' se vode zvaničnom statistikom: Za nedelju dana broj zaraženih i broj mrtvih povećao se 40 puta, 26 zemalja potvrdilo slučajeve. Ovo ide munjevito brzo i nema mesta vaganju hoće li se nešto preduzeti ili neće.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA