Ela Dvornik zaprepastila javnost "krvavom" fotografijom u trudnoći: Da li je ovo znak upozorenja?

Postoji nekoliko vrsta krvarenja u trudnoći, kojima treba pristupiti sa oprezom

  • 0
Ela Dvornik Foto: Instagram/elladvornik

Ćerka slavnog pevača Dina Dvornika, najpopularnija hrvatska blogerka Ela Dvornik, redovno sa svojim pratiocima deli fotografije na kojima beleži značajne faze kroz koje prolazi tokom trudnoće.

Kako već sa suprugom Čarlsom ima ćerkicu Bali, Ela je dobro upoznata sa time da se tokom devet meseci žensko telo se suočava sa brojnim fizičkim promenama.

Pored činjenice da u drugom stanju obline postaju mekše, a usled dejstva hormona, kosa raste, jača i blista, a lice dobija rumenu boju, postoje i određene pojave koje nisu toliko atraktivne.

Ela je tako u svom šaljivom stilu, koji je svojstven za ovu neobičnu blogerku, napisala jedan krajnje neobičan status kojim je nagovestila da se suočava sa jednim zdravstvenim problemom. 

Odmah ispod statusa koji je, čini se, mnogima ostao nejasan, naslednica Dina Dvornika je objavila fotografiju na kojoj je pokazala zube totalno prekrivene krvlju....

- Ovo je normalna pojava u trudnoci iako ne svakodnevna, tako mi je u prošloj bilo isto. Desni krvare malo jače zbog viška krvi, hormona, itd. - istakla je Ela, te tako pokrenula brojne komentare svojih obožavatelja, a posebno žena koje su takođe delile svoja iskustva.

I dok su mnogi ostali zgroženi prizorom, pojedini su se zapitali da li je zaista moguće da drugo stanje veoma negativno utiiče na oralno zdravlje, to jeste da dovede do propadanja zuba, upalnih procesa i krvarenja desni?

Zapravo, ovo je jedan od najvećih strahova koji se javlja kod trudnica, ali stomatolozi ističu da nema mesta panici jer krvave desni se najčešeće mogu pojaviti iz dva razloga - na prvom mestu je hormonski disbalans koji prati trudnoću svake žene a na drugom je nepravilna higijena usta i zuba.

Hormonski disbalans čini da zubi postaju osetljiviji na bakterije, i tako se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. Nivo hormona koji se menja može dovesti do toga da desni otiču, krvare prilikom pranja zuba, a javljaju se i bolesti kao što su gingivitis i paradontopatija.

Trudnica, trudna žena Foto: Profimedia/Wavebreak

Sam strah kod trudnica od krvarenja desni, dovodi do odlaganja pranja zuba i na taj način se pogoršava cela situacija. Ipak, preskakanje pranja zuba ili nedovoljna higijena (npr. pranje bez paste kako bi se mučnina smanjila, ili sredstvo za ispiranje kao zamena– što se ponekad predlaže trudnicama) nikako nije preporučljivo, jer je u trudnoći potrebno pojačati, a ne smanjiti higijenu zuba.

Upala desni tokom trudnoće se naziva gravidni gingivitis, a javlja se zbog povećane količine progesterona i povećane cirkulacije krvi u celom telu. Delovi hrane koji se nakon obroka zadržavaju između desni i zuba privlače bakterije koje potom izazivaju upalu, a koja se manifestuje kroz pojavu crvenila, oticanja i krvarenja desni. Do upale desni često dolazi u drugom tromesečju. Ukoliko se ovo stanje na vreme primeti i sanira apsolutno ne dovodi ni do kakvih posledica po zube trudnica, to je ono sto je važno znati!

Pranje zuba, devojka pere zube Foto: Profimedia/Cultura RF

Paradontopatija nastaje kada se gingivitis ne leči na vreme. Ovo je veoma ozbiljna bolest koja uništava tkivo koje drži zube i kosti, a koja može dovesti do ispadanja zuba i različitih infekcija, ali i do negativnih posledica po bebu. U slučaju paradontopatije, različite infekcije desni i zuba se mogu proširiti i na ostatak organizma. Bakterija tako može da uđe u krvotok i da  dovede do preveremenog porođaja ili male težine bebe na rođenju.  Jedna od komplikacije može biti i spontani pobačaj – zato je važno na vreme voditi računa o oralnoj higijeni.

(Telegraf.rs/Kristina Milošev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA