Operacija smanjivanja želuca nije nimalo naivna: Evo zašto se mnogi predomisle pred sam čin

Mnogi doktori danas upozoravaju da na gojaznost treba da gledamo kao na bolest koja je poprimila epidemijske razmere

  • 0
Gojaznost je globalni problem Foto: Facebook

Višak kilograma je problem koji muči ljude na celoj planeti. Debljina može da dovede do brojnih zdravstvenih komplikacija kao što su dijabetes, bolesti srca, bolesti koštano- mišićnog sistema.

Kada dijete i pokušaj fizičkog aktiviranja ne daju rezultate mnogi počnu da razmišljaju o operaciji smanjivanja želuca.

Neki lekari kažu da je to jedini trajni način za izlečenje gojaznosti i sprečavanje drugih zdravsrvenih komplikacija.

Svako ko želi da se operiše mora dobro da razume ponašanje nakon operacije kako bi se sprečile moguće rane komplikacije. Naravno, promena navika u ishrani je jednako važna.

hirurgija, operacija Foto: Pixabay.com

Gojazni koji se spremaju za operaciju treba da oslabe 5 do 10 odsto od svoje telesne mase jer to olakšava sprovođenje same intervencije.

Nakon operacije smanjivanja želuca pacijent mora da se pridržava dijetalnog režima ishrane. U prvih mesec dana konzumira se kašasta hrana slična bebećoj koja se konzumira u malim zalogajima, jer svaki veći zalogaj može da natera na povraćanje.

Ono što je ohrabrujuće je da pacijent nakon operacije nije gladan jer se sa smanjivanjem želuca odstarnjuje hormon gladi, ali je i sam osećaj za ukus hrane drugačiji.

Ipak, i pored velikog uspeha ove operacije statistika je takva da četvrtina pacijenata ne uspeva ni nakon zahvata da promeni navike, pa nastavlja sa statičnim načinom života i vraća se najproblematičnijoj navici - konzumiranju slatkiša. U tim slučajevima ni smanjivanje želuca nije rešenje za gojaznost.

Koje su moguće komplikacije?

Svaka operacija, sama po sebi, nosi rizik. Kod operacija želuca komplikacije su jako retke ali kada se dogode pacijent može da bude u velikoj opasnosti.

Najopasnija komplikacija je izlazak tečnosti iz smanjenog želuca u trbušnu šupljinu i zato je važno da ljudi koji su imali operaciju budu u stalnom kontaktu sa hirurgom koji je uradio operaciju.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA