≫ 

Posledice su ozbiljne, možete umreti: Žene stavljaju u vaginu nešto što može da ugrozi zdravlje

Trend je pokrenuo jedan poznati magazin, a ginekolozi napominju da ga nikako ne praktikujete

  • 2

Nakon što je časopis "Meri Kler" u svom onlajn izdanju objavio članak u kome poziva žene da u vaginu stavljaju peršun kako bi omekšale grlić materice i kontrolisale svoju menstruaciju, veliki broj dama je isprobalo ovu neobičnu metodu.

U članku je navedeno da "peršun može da pozitivno deluje na menstrualni ciklus jer sadrži sastojke koje omekšavaju cerviks (grlić materice) i mogu da reše hormonski disbalans - poremećaj zbog koga obično kasni menzis". Na taj način bi, navodno, mogao da se kontroliše ciklus.

Vagina, Bol, Menstruacija Foto-ilustracija: Profimedia

Međutim, ono što je začudilo mnoge u spornom pisanju magazina je to što autorka članka sugeriše da za najbolje rezultate žene treba da stave peršun u svoju vaginu. 

I dok su žene pojurile prve da isprobaju ovu metodu, u međuvremenu je tekst izbrisan sa portala, a ginekolozi su se oglasili u medijima kako bi upozorili žene da nikako ne praktikuju ovaj vid čišćenja vagine.

- Ne postoji nikakav dokaz da peršun može povoljno da utiče na vaginu, a sa druge strane postoje značajni rizici korišćenja ove tehnike s obzirom da su zabeleženi smrtni slučajevi. Želim da upozorim žene da ništa ne stavljaju u vaginu sve dok ne dobiju medicinski savet od stručnjaka - kazala je doktorka Šazia Malik za "Independent".

peršun foto: pixabay.com

Žena je preminula nakon stavljanja peršuna u vaginu

U avgustu 2018. godine, 34-godišnja žena iz Argentine je pokušala da izvrši abortus kod kuće koristeći ovu metodu, prenosi Sajens Aler. Upotrebljavanje raznih biljaka za namerni prekid trudnoće se koristilo od davnina, ali eksperti upozoravaju da se nikako ne primenjuje zbog toksičnih efekata.

Nesrećna žena je ubacila peršun u svoju vaginu, zbog čega je završila u hitnoj pomoći jer je dobila jaku bakterijsku infekciju. Ona se toliko proširila da su doktori bili prinuđeni da joj izvade matericu. Dan kasnije, žena je preminula.

Zbog njene smrti Argentinci su izašli na ulice optužujući vladu da je kriva za ovaj smrtni slučaj jer je prethodno uvela potpunu zabranu abortusa.

(Telegraf.rs/K.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    31. januar 2020 | 07:16

    Da mi je znati ko izmislja ove trendove?Nisu normalni ni oni a ni korisnici istih!

  • M

    30. januar 2020 | 22:03

    Stavljaju sve najviše pirsinge

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA