≫ 

Rendgen snimak pluća koji pokazuje šta koronavirus radi plućima čoveka i zašto uopšte nije naivan

Dokaz da se ovaj virus mora držati pod kontrolom

  • 0
Korona virus, koronavirus, Kina Foto: Tanjug/AP

Rendgenski snimak pacijentkinje zaražene koronavirusom na najbolji mogući način prikazuje šta ovaj virus radi plućima.

Naime, pacijenkinja koja se leči u bolnici Landžou u Kini, javila se prvo sa temperaturom 38,8 nakon što je danima kašljala i osećala "pucketanje" u plućima.

Lekari su joj nakon samo nekoliko sati dijagnostikovali soj koronavirusa nakon što je ustanovljeno da ima jako mali broj leukocita (belih krvnih zrnaca) u krvi.

Nakon što je urađen rendgen pluća rezultati su pokazali delimičnu ispunjenost tečnošću, odnosno tzv. mlečnim staklom. Kao što se može videti na slici, tečnost je izraženija na drugoj slici, koja je napravljena tri dana nakon što je počela da uzima terapiju.

Koronavirus Foto: pubs.rsna.org/Junqiang Lei, Junfeng Li, Xun Li

Kod retkih pacijenata zaraženih virusom dolazi do infekcije koja može dovesti do zapaljenja, koje je opasno po život jer izaziva nagomilavanje tečnosti u plućima.

Pacijentkinja čiji je snimak pluća objavljen je započela terapiju inhalacijom proteinom interferon koji se najčešće koristi u lečenju respiratornih infekcija.

Osim toga, nalaz “mlečnog stakla” sam po sebi “nije od naročite pomoći” u identifkovanju koronavirusa, budući da može da se pojavi na rendgenskim snimcima usled bakterijske, virusne infekcije, pa čak i posle pušenja elektronske cigarete, ali iste bele mrlje bile su karakteristične kod zaraženih virusom SARS-a i MERS-a.

Inače, najefikasniji način da se ustanovi prisutnost koronavirusa nakon ispoljenih simptoma, jeste analiza ispljuvka.

Video: 2 simptoma koja mogu ukazati na to da ste oboleli od koronavirusa, a ne od sezonskog gripa

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA