Evo koliki broj radnih sati povećava rizik da obolite od hipertenzije, a da to ni ne znate

Visok pritisak i problemi sa srcem su broj jedan bolesti modernog doba

  • 3

Visok krvni pritisak je veoma rizično stanje ukoliko se ne leči. Može da dovede do aneurizme, demencije ili moždanog udara.

Na visok krvni prtisak utiče niz faktora, a jedan od njih je, kako kažu naučnici, određeni broj radnih sati tokom jedne nedelje.

Hipertenzija je jedan od tri osnovna faktora rizika srčanih bolesti (zajedno sa gojaznošću i pušenjem). Osim toga, u komplikacije izazvane hipertenzijom ubrajaju se i otkazivanje bubrega, moždani udar, demencija, oštećenje vida i druga sistemska oboljenja. Procenjuje se da svaki peti čovek ima povišeni krvni pritisak, a da trećina njih toga čak nije ni svesna.

Jedna kanadska studija objavljena u časopisu American Heart Association Hypertension otkrila je da određeni broj sati provedenih na poslu može da poveća rizik od dobijanja visokog pritiska.

Eksperiment je trajao 5 godina, a u njemu je učestvovalo 3.500 zaposlenih na menadžerskim i administrativnim pozicijama. Proverevan im je pritisak ujutru i tokom radnog dana tri puta tokom jedne godine.

Merenje pritiska, Krvni pritisak, Bolesti srca Foto-ilustracija: Profimedia

Rezultati su pokazali da su učesnici koji su radili 49 sati nedeljno i više imali 66 odsto povećan rizik od hipertenzije, u poređenju sa onima koji su radili 40 sati nedeljno i manje.

Prekomerni rad u kancelariji ima i 70 odsto veći rizik od zamaskirane hipertenzijepritisak koji je na pregledu normalan, ali je povišen na poslu.

Za one koji su radili između 41 i 48 sati nedeljno rizik od hipertenzije je povećan za 51 odsto.

Veza između prekomernog rada i visokog pritiska je ista kako za muškarce tako i za žene.

- Svako ko radi prekovremeno mora da prekontroliše krni pritisak s vremena na vreme – savetuje vođa studije Havijer Trudel.

- Maskirana hipertenzija može da traje dugo, a ako se ne otkrije na vreme osoba može da razvije komplikovanija kardivaskularna oboljenja – dodaje on.

Američka asocijacija za očuvanje zdravlja srca navodi da svakodnevni stres, pored prekomernih radnih sati (preko regularnih 40 sati nedeljno) takođe povećava šansu od dobijanja visokog krvnog pritiska.

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. februar 2020 | 22:36

    Sad bi svi trebali radnici onda po tome da odu u svoje firme i sefovima da kazu da nece vise da rade po 8 sati nego 4 sata ,jer im visak radnog vremena izaziva hipertenziju gde mogu da obole

  • Sibin

    5. februar 2020 | 23:10

    Pa mi smo onda skoro svi bolesni jer kod privatnika se radi 9h dnevno puta 6 dana ali i to im je malo!!!!!

  • SDG-BG

    6. februar 2020 | 01:16

    Eee ,PA JA ZNACI GOTOV 6DANA PO 10 SATI =60 ALI MISLIM DA NISU U PRAVU ONI STO SAMO SEDE I JEDU A NE RADE SU UPROBLEMU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA