Lekari otkrili istinu: Da li nas antibakterijski gel zaista može zaštititi od sezonskog gripa?

Uvek bi trebalo da nosite jedno pakovanje sa sobom

  • 0
Najveća potražnja za ovim proizvodima je u Americi i Kini Foto: Shutterstock

Koronavirus, odnosno COVID-19 nastavlja da se širi, a trenutno se beleži 70,548 slučajeva, većinom u Kini. S druge strane, mi na Balkanu mučimo se sa epidemijom gripa.

I dok se koronavirus nije pojavio u Srbiji, kod nas opet vlada aktuelan grip, pa se govori o svim načinima zaštite. Stoga se postavlja očigledno pitanje - da li nam dezinfekciono sredstvo može pomoći da pobedimo virus?

Bacili ulaze u telo preko očiju, nosa i usta, a prljave ruke su u 80 odsto uzročnik virusa.

Pa, koji je najbolji način da održavate higijenu ruku - da li uopšte dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola može ubiti virus?

Dr Ričard Davud iz Britanije kaže da su preparati za pranje ruku na bazi alkohola više nego neophodni i efikasni u borbi, što protiv korona, što protiv sezonskih virusa.

- Detaljno pranje ruku sapunom i vodom, brisanje čistim peškirom je standardna procedura. Međutim, nemojte poništiti taj dobar posao tako što ćete dirati prljavu kvaku potom ili druge zaražene površine. Ali, kada se nalazite u prilici u kojoj ne možete da operete ruke, dezinfekciona sredstva su takođe odličan način da sprečite i stopirate da virus uđe u vaš organizam - rekao je on.

gel za pranje ruku, dezinfekcioni gel, antibakterijski gel foto: pixabay.com

Doktori savetuju da birate one koji sadrže etanol i antimikrobe kao što su benzalkonium hlorid ili triklosan. Što se pranja ruku tiče potrebno je da ih perete sapunom barem 20 sekundi, posebno nakon upotrebe toaleta, pre jela, nakon što ste istresli nos, kašljali i kinuli.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA