≫ 

Loše utiču na zdravlje: Ove namirnice se nikako ne jedu zimi

Ishranu bismo trebali da temeljimo na zdravim i svežim domaćim namirnicama sa pijace

  • 5

Sveži i sočni proizvodi mogu izgledati veoma primamljivo za ishranu, posebno tokom hladnih zimskih dana kada naš organizam ima prirodnu potrebu za raznovrsnim namirnicama. Ipak, moramo imati na umu da namirnice koje stižu iz toplijih krajeva zbog transporta gube svoja blagotovorna svojstva i gotovo da nemaju nikakvu hranljivu vrednost.

Portal "Brajt sajd" izdvojio je spisak namirnica koje ne bi trebalo da konzumirati zimi jer nisu dobre za vaše zdravlje:

Špargla

Ukoliko ste ljubitelj špargle, najbolje bi bilo da je jedete u proleće. Tokom zime, špargla stiže iz najudaljenijih krajeva sveta, obično iz Perua i Kine, te ne samo da ukus i svežina namirnice blede, već nestaju i vitamini iz nje. Mnogo značajnih elemenata nestaje tokom transporta, zbog čega ova povrćka gubi svoju hranljivost.

špargla, asparagus Foto: Pixabay.com

Zapakovano zeleno povrće

Zeleno povrće koje se obično u marketima kupuje zapakovano u velike kese, prethodno je oprano i očišćeno te kupcima omogućuje lakšu obradu i spremanje. Međutim, pranje povrća može da ošteti biljna vlakna i da dovede do gubitka vitamina u njima. Preporuka je da kupujemo sveže zeleno povrće na pijacama i da ga pripremamo na srednjoj temperaturi, kako ne bi putem termičke obrade izgubilo značajna svojstva.

Jagode i borovnice

Jagode su bogate vitaminom C, koji doprinosi pravilnoj sintezi kolagena, a borovnice mogu da preventivno deluju protiv raka kože i povećaju moždanu aktivnost. Ali, najbolje je jesti isključivo domaće uzgajane borovnice i izbegavati kupovinu voća koje je prešlo kilometre pre nego što se pojavilo u domaćim prodavnicama.

jagode Foto: Pixabay.com

Kukuruz

Kuvani ili pečeni kukuruz mnogima je omiljena poslastica leti. S obzirom da raste tokom letnjih meseci, kukuruz na klipu koji pronađete u vašem lokalnom supermarketu možda nije tako svež kao što mislite. Umesto toga, oni mogu biti ili smrznuti ili ostavljeni od prethodnog leta.

Mlečni proizvodi

Pojedine mlečni proizvodi poput surutke i mleka trebalo bi pažljivo konzumirati tokom zimskog perioda. Surutka može da poveća izlučivanje sluzi iz žlezda i može da utiče na ukupno stanje tela. Posebno treba da budu obazreivi ljudi koji imaju problem sa kašljom, prehladom ili astmom jer ove namirnice mogu da pogoršaju njihovo zdravlje.

jogurt, mleko Foto: Pixabay.com

Šečer

Ispostavilo se da šećer može da pokrene depresivno raspoloženje, posebno tokom zime. Kako objašnjavaju stručnjaci, unošenjem šećera možete da pokrenete mnoge upalne procese u vašem telu. Ujedno, smanjujete oslobađanje dopamina, jednog od najvažnijih hormona, koji je odgovoran za to da li se osećamo dobro ili ne, odnosno raspoloženo. Tako konzumiranje šećera može tokom zime negativno da se odrazi na depresivne ljude.

Crveno meso

Iako je crveno mesto odličan izvor proteina, preterana zastupljenost ove namirnice u ishrani nije preporučiva. Naime, naučnici su ustanovili da prečesto konzumiranje crvenog mesa može  da prouzrokuje koncentraciju sluzi u grlu. Umesto crvenog mesa, savet je da jedete piletinu, ćuretinu i ribu.

crveno meso, svinjsko, svinjetina, rucak, hrana, kuhinja Foto: Pixabay

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    19. februar 2020 | 10:05

    A slanina.šunka.kobasica.čvarci???

  • Zoki CH

    19. februar 2020 | 10:38

    Ma naj bolje da ništa ne jedemo zimi, mozda da utonemo u zimski san pa da tako sačekamo proleće.

  • Wtf

    19. februar 2020 | 11:03

    Meni endokrinolog rekao da tucem pola litra do litar surutke dnevno zbog masne jetre😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA