≫ 

Fizička aktivnost koja na najbolji mogući način čuva od sezonskih virusa, evo i zašto

Nema potrebe da čekate leto

  • 1

Sezona je virusa, a iako nas, na sreću, još uvek zaobilazi zloglasni koronavirus, retko ko je imun na prehladu, a poneko i na grip. Kao što znamo, najbolja odbrana od virusa je snažan imunitet, a on se, osim snom i pravilnom ishranom, ojačava i fizičkom aktivnošću.

Kao najbolju, najjednostavniju i najefektniju alternativu većina stučnjaka predlaže sport koji nije fizički previše naporan, a istovremeno nas opušta - plivanje.

Nema potrebe da čekamo leto, dovoljno je da posetimo neki zatvoreni bazen, a boravak u vodi samo tri puta nedeljno po pola sata do sat učiniće čuda za naš imunitet. Osobe koje upražnjavaju ovakvu aktivnost imaju veći broj belih krvnih zrnaca, koja su bitna u borbi protiv infekcija i virusa.

Kako je pokazalo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu, urađeno na 1.800 ispitanika od 18 do 80 godina, plivanje nas štiti od virusa. Posle tri meseca redovnog plivanja tokom zime, utvrđeno je da nijedan učesnik nije bio prehlađen, što ne treba da čudi, ako znamo da ovaj bazični sport blagotvorno utiče na ceo organizam.

Pokreti u vodi, između ostalog, povoljno utiču na rad srca i krvni pritisak, poboljšavaju kapacitet pluća, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa tipa dva, smanjuju osećaj “težine” u nogama, povoljno utiču na liniju.

Bitan faktor dobrog imuniteta je i odsustvo stresa, a plivanje je u tom smislu u prednosti nad ostalim sportovima jer ima meditativni učinak. Naime, ono nas oslobađa stresa jer se u vodi manje luči hormon stresa kortizol, a znatno više nego vežbanjem “na suvo” hormon sreće endorfin. I, što je najbolje, ovaj efekat traje ne samo tokom plivanja, nego i nekoliko sati posle.

Dakle, dovoljno je samo da zaplivate, i tako smanjite na minimum šanse da dobijete neki virus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mony Swiss

    18. februar 2020 | 13:58

    Plivanje je najbolji Sport i treba ga upraznjavati bar jednom nedeljno. Redovno idem na plivanje,leti uvek na Reci „Reuss“imam blizu 60-godina 33-godine radnog staza i hvala Bogu do sada sa zdrava kao Dren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA