≫ 

Devojčica (17) iz Srbije završila u Hitnoj nakon 4 neprospavane noći: Igrala igrice i gledala serije

Evo šta se sve može dogoditi organizmu kada se dan zameni za noć

  • 12
video igrice Foto: Pixabay.com

Sedamnaestogodišnju devojčicu iz Beograda zbrinula je Hitna pomoć, u noći između ponedeljka i utorka, jer je dobila konvulzije, vrstu epi-napada, i to nakon što je četiri noći provela igrajući igrice i gledajući filmove na telefonu, navodi se u Jutarnjem programu RTS-a.

Iako mnogi misle da su konvulzije posledica epilepsije, malo je poznato da upravo ovakvo ponašanje može izazvati poremećaj moždane aktivnosti kao u slučaju ove devojčice.

Konvulzije su iznenadni napadi snažnog, nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svesti. Iako ovi napadi mogu biti posledica nekog oblika epilepsije, izolovane konvulzije mogu izazvati visoka temperatura ili reakcija na neki lek.

Međutim, u slučaju ove devojčice moguće je da su konvulzije izazvane stresom ili umorom, svetlom koje bljeska ili trepće (na primer, sa TV-a).

Koji su simptomi konvulzija?

Konvulzije mogu trajati ili par sekundi ili čak i do 20 minuta a mogu uključivati te više, pri čemu se javljaju:

- promena stanja svesti: uglavnom dolazi do gubitka svesti ili kratkotrajnog gubitka kontakta s okolinom koji se često opisuje kao zagledavanje u jednom pravcu

- nevoljne kontrakcije telesne muskulature: ako je zahvaćeno celo telo, radi se o generalizovanom obliku, dok su u parcijalnom zahvaćeni pojedini delovi tela (ruka, noga).

Devojka gleda mobilni Foto: Shutterstock

- gubitak kontrole nad autonomnim funkcijama: često je mokrenje u toku konvulzija, promene disanja, više pljuvačke, povraćanje, ugriz za jezik, itd.

Iako uglavnom nisu ozbiljne potrebno je znati kako možete pomoći nekom u ovoj situaciji.

Položite pacijenta na bok, olabavite mu odeću i oslobodite disajne puteve. Ne treba silom otvarati usta ili stavljati neke predmete unutra jer biste tako samo mogli da povredite osobu.

Šta ako je epilepsija uzrok?

mozak, epilepsija Foto: Pixabay

Uzroci epilepsije često nisu vidljivi, a onda kada jesu uključuju infekcije mozga, povrede glave, traume pri rođenju, apstinenciju od alkohola ili droge, poremećaje metaboliizma i moždanu kap.

Postoje dve vrste epileptičnih napada:

grad mal - veliki napad tokom kojeg može doći do gubitka svesti i nekontrolisanog trzaja mišića

petit mal - mali napad, koji donosi kratkotrajnu nesvesticu, bez konvulzija.

Video: Bahati gejmer poludeo zbog igrice i demolirao televizor

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    18. februar 2020 | 14:21

    Devojčici brz oporavak,ali ja bih roditelje pitao kako da posle jedne nisu primetili neispavanost na njoj,a kamoli 4 noći,mene moji kad posle pijanstva i nakon 10h spavanja videli znali šta mi je. A kad ne bih spavao jednu noć takođe bi primetili. Mislim da ne kontrolisanje deteta 3 dana 4 noći kako god,malo spada na zanemarivanje.

  • Ena

    18. februar 2020 | 14:34

    Dete samo od sebe napravilo dozivotnog invalida.Predlazem medicini i skolstvu da se ovaj slucaj snimi i prikaze po skolama da vide ove moderne generacije kolika je korist od telefona i kompjutera i igrica .Mozda im svest proradi kad vec roditelji ne mogu da uticu na decu ili nece da uticu.Ovo je slika buducnosti nase omladine.Sami od sebe prave retarde!

  • Sofronije

    18. februar 2020 | 15:52

    Sta su radili roditelji 4dana i 4noci?zavirili mozda u sobu,nedaj Boze dali neku obavezu detetu da pospremi sobu ode di prodavnice izbaci smece...Ma bre treba ko u Koreji po dva sata interneta dnevno,ova demokratija i prava ubi sve sto je normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA