≫ 

Evo čega se Srbi najviše boje kada je koronavirus u pitanju: Kina nam nije blizu, ali...

Da li virus može stići sa paketima sa AliExpressa?

  • 0
paket s alija koronavirus foto: pixabay.com

Sve više ljudi brine pitanje koliko koronavirus može preživeti na različitim površinama, a zabrinutost je tolika da je centralna banka Kine preduzela korake i krenula u dubinsko čišćenje i uništavanje novčanica koje prolaze kroz više ruku, a sve u cilju obuzdavanja virusa.

Iako naučnici još uvek ne znaju tačno koliko koronavirus može da preživi na kontaminiranoj površini ili objektu, kažu da su sve bliži odgovorima nakon proučavanja drugih sojeva koronavirusa.

Koronavirusi su velika grupa virusa uobičajenih kod životinja. U retkim slučajevima ti virusi prelaze na ljude.

Poznato je da koronavirusi SARS i MERS preživljavaju na površinama poput metala, stakla ili plastike i to čak devet dana ako površina nije bila dezinfikovana, pokazalo je istraživanje objavljeno u žurnalu Hospital Infection.

Čišćenje uobičajenim sredstvima može biti od pomoći, pokazuju istraživanja koja su otkrila i da ljudski koronavirus može u roku od jedne minute biti efikasno uklonjen dezinfekcionim sredstvom koje sadrži od 62 do 71 odsto etanola, 0,5 odsto hidrogen peroksida ili 0,1 odsto natrijum hipoklorita, ali i korišćenjem izbeljivača (varikine).

S obzirom na do sada poznate podatke, najpre se treba osloniti na saznanje da SARS koji je najbliži srodnik virusa COVID-19, s kojim ima 80 odsto podudarnosti, može preživeti na površinama od pet minuta do devet dana.

Upravo zbog toga u Srbiji postoji bojazan da nam virus može stići putem paketa sa sajta AliExpress koji je više nego popularan u našoj zemlji.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Međutim, epidemiolog Zoran Radovanović da tako nešto nije moguće jer je Kina daleko, a paketi putuju i po nekoliko nedelja.

Koliko će se održati u spoljašnjoj sredini zavisi prvenstveno od uslova - da li je vlažno, tamno, pa na kojoj je površini jer se lakše održi na plastici nego na metalu. U slučaju ovog virusa radi se o satima - može više sati da se zadrži na nekoj površini, ali ne može više dana - kaže on za "Telegraf".

Nažalost, zbog toga što se koronavirus prvi put sreće, naučnici nemaju previše podataka o tome koliko tačno može opstati na kojoj površini. Moguće je da se osoba može zaraziti dodirivanjem inficirane površine ili predmeta, te nakon toga dodirivanjem usta ili nosa, pa čak i očiju, ali taj se put prenosa virusa ne smatra glavnim načinom širenja.

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA