≫ 

Akne, suva koža i noćno slepilo samo su neki od 7 znakova da ne unosite dovoljno vitamina A

Ukoliko se ovi znakovi ne shvate ozbiljno, posledice sigurno hoće

  • 0
Akne, Bubuljice, Koža Foto: pixabay.com

Telu su neophodni apsolutno svi vitamini kako bi uspešno obavljalo neverovatnu količinu dnevnih funkcija. Za dobar vid, efikasan reproduktivni sistem i zdravu kožu odgovoran je vitamin A. On je prisutan u velikom broju namirnica, ali rizik od njegovog nedostatka i dalje postoji, uglavnom kod trudnica, majki, beba i dece u ranoj fazi rasta.

Evo koji su to fizički znakovi koji mogu da ukažu na nedostatak vitamina A u organizmu:

1. Suva koža

Vitamin A je jedan od glavnih elemenata koji je telu neophodan kako bi regenerisalo kožu i održalo je hidriranom. Veoma čest simptom nedostatka vitamina A je pojava ekcema koja nastaje kada koža postane toliko suva da poprimi crvenkastu boju, kao usled neke povrede. Takođe, često se javlja i svrab.

2. Noćna slepila

Sledeći znak je jedan od najčešćih. Poznat i kao niktalopija, ovo je problem sa očima koji otežava gledanje u mraku. U slabo osvetljenom okruženju oštrina očnog sistema je oslabljena i postaje nemoguće obrađivati tamnije slike.

3. Akne

Kao što je već pomenuto, vitamin A jedan je od glavnih regeneratora kože. U nedostatku ovog vitamina, lice može postati suvo i masno, što dovodi do stvaranja bubuljica. Ovo je razlog zbog kojeg se se vitamin A koristi za lečenje problema povezanih sa aknama.

4. Problemi sa začećem

Ako imate problema sa začećem, nedostatak vitamina A mogao bi biti uzrok. Reproduktivni sistemi muškaraca i žena najbolje funkcionišu ako se uzima vitamin A. Konzumiranje hrane bogate vitaminom A može pozitivno uticati na plodnost. Uz to, trudnice bi trebalo da uključe vitamin A u redovnoj ishrani, jer se pobačaj često dovodi u vezu sa nedostatkom vitamina A.

5. Slabo zaceljivanje rana

Telo obično zaceljuje rane u kratkom vremenskom roku zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein se nalazi u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu koža i krv mogu ostati zdravi. Vitamin A podstiče stvaranje ovog proteina. Dakle, ako primetite da se vaša koža „muči“ prilikom zaceljivanja rana, trebalo bi da proverite da li jedete dovoljno hrane koja sadrži vitamin A.

6. Spor rast

Ovo je jedan od znakova na koje bi trebalo obratiti najviše pažnje, posebno kod beba i dece. Važno je konzumirati vitamin A u trećem mesecu trudnoće i davati ga detetu tokom prvih godina života. Vitamin A je odgovoran za razvoj dečijeg vida i imunog sistema, kao i za rast detetovog tela i fizičkih promena kod majke.

7. Suve oči

Jedan od najvažnijih znakova koji ukazuju na nedostatak vitamina A je nemogućnost stvaranja suza i vlaženja očne jabučice. Ako ova neugodnost potraje, može dovesti do potpunog slabljenja rožnjače i gubitka vida.

Bonus: hrana u kojoj možete pronaći vitamin A

Uvrstite sledeće namirnice u svoju ishranu i brzo ćete primetiti promene na vašem telu!

Jaja: Jedno kuvano jaje sadrži 8% preporučene dnevne količine vitamina A.

Losos: U 100 grama nalazi se 149% vitamina A potrebnog za jedan dan.

Spanać: U jednoj kuvanoj šolji nalazi se 105% neophodnog dnevnog unosa vitamina A.

Slatki krompir: To je jedan od najboljih izvora ovog vitamina, jer se u jednoj šolji nalazi 122% dnevne potrebe za vitaminom A.

Šargarepa: Jedna šolja sadrži 148% dnevnih potreba ovog vitamina.

Video: E, ovu blogerku svi da slušaju: Karmin se, dragi naši, na čelo stavlja

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA