≫ 

Nauka raskrinkala aplikacije za brojanje koraka i utvrdila koliko je šetnja dobra za mršavljenje

Da li su nam sve vreme pričali bajke ili ima neke koristi od njih

  • 4
aplikacija, mobilni telefon, trčanje, šetnja Pixabay.com

Mnogi od onih koji žele da smršaju postali su opsednuti aplikacijama koje broje koliko koraka pređemo u toku dana, pa skoro svakodnevno pokušavaju da nadmaše svoj rekord verujući da će se rešiti viška kilograma.

Međutim, jedna nova studija sa Univerziteta Brigama Janga u Provu u Juti pokazala je da od šetnje i nemamo baš mnogo koristi. Istraživači su utvrdili da nećemo smršati ako u toku dana napravimo između 10.000 i 15.000 koraka. To su ustanovili posmatrajući 120 studenata koji su učestvovali u njihovom istraživanju.

Studenti su bili podeljeni u tri grupe, od kojih je prva imala zadatak da dnevno napravi 10.000 koraka, druga 12.500 koraka, a treća 15.000 koraka šest dana nedeljno tokom 24 nedelje.

Na kraju ovog perioda istraživači su došli do zaključka da veći broj koraka sam po sebi nije sprečio studente da se ugoje u proseku kilogram i po tokom 24 nedelje.

- Samo vežbanje nije uvek najdelotvorniji način za mršavljenje. Ako povećate broj koraka, povećaćete i fizičku aktivnost, što je dobro, ali se to neće uvek odraziti na gubitak kilograma – kaže Brus Bejli, vodeći autor studije i profesor na pomenutom univerzitetu.

Ipak, šetnja je korisna za druge stvari. Naučnici su u okviru ove studije naveli i istraživanje koje je ustanovilo da oni koji vole da šetaju duže žive, a naglasili su i da šetnja doprinosi održavanju kondicije i opštoj vitalnosti, pišu Fox News.

- Iako vam struk neće biti uži, uvek je bolje za vaše zdravlje da šetate nego da sedite – zaključuje Bejli.

Video: Vežbajte sa Ivom: Istezanje za savršeno produktivan dan za samo 10 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Simon

    4. maj 2020 | 10:07

    Prosto me nervira reč Naučnik,pa kakav je on naučnik kad priča ovakve gluposti da šetnja nije zdrava i ne skida kilograme,ma da kilograme skida ta njihova hemija i sedenje u foteljima...slabi se kyd se manje jede a više fizički trošiš i tu netreba nikakva nauka.

  • Slavica

    4. maj 2020 | 13:59

    Ovo je cista laz. Iz iskustva znam da hodanje bude presudno.Zbog posla sam dnevno prelazila po 10.000koraka,svaki dan,i vikendom.Za 6 meseci sam oslabila 8kg.

  • Tamara

    10. maj 2020 | 12:41

    Ko su sve danas ,,naučnici" ? Pozivaju se na nauku a veze nemaju! Aplikacija brojanja koraka mi je pomogla da omršam 7 kilograma za kratko vreme i da držim nivo šećera u krvi pod kontrolom.Šta sam trebala- da sedim kući i pijem lekove da bi ,, naučnici" bili u pravu! E pa neću!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA