≫ 

Noćno znojenje može da bude simptom teškog oblika raka, obratite pažnju i na sledeće simptome

Tumor se pojavljuje u raznim oblicima, a shodno tome daje različite vrste simptoma

  • 3
Nocno znojenje, muskarac, bolest, prehlada, grip Foto: Shutterstock

Kod svih oblika raka jako je važno da bolest ustanovimo na vreme, u samom začetku, a to je moguće samo ako pomno pratimo šta se dešava u našem telu.

Jedan od simptoma raka može da bude noćno znojenje, koje isto tako ne mora da ukaže na najtežu bolest.

Postoji preko 200 različitih vrsta kancera, a simptomi zavise od toga gde se rak stvorio i da li se proširio na ostale organe.

Noćno znoje nje bi moglo da bude simptom raka kostiju, malignog tumora koji je poznat i pod nazivom primarni rak kostiju.

Maligni tumor je kancerogena masa ili kvržica na tkivu koja može da liči na otok.

Pored noćnog znojenja najčešći simptomi za rak kostiju su bolovi u kostima.

Simptomi obično počinju kao osećaj umora u određenom delu tela koji je zahvaćen rakom. Bolovi se vremenom pojačavaju, dolaze i prolaze, a pojačavaju se noću i kada odmarate.

kosti, prelom, rendgenski snimak Foto: Foter/msklibrary

Ko je u najvećem riziku?

Iako se do sada ne može sa sigurnošću reći šta izaziva rak kostiju postoje neki fakotri koji mogu da povećaju rizik od razvijanja ove bolesti.

Faktori rizika:

- Osobe koje su već primale radioterapiju

- Postojaće bolesti kostiju

- Retka genetska stanja, sindromi

- Istorija određenih stanja, retinoblastom i pupčana kila

Simptomi koji se javljaju kod raka kostiju su bol u kostima, otok, osetljivost u blizini pogođene kosti, slomljena kost što se dešava pri minimalnoj traumi. Opšti simptomi bi bili slabost, malaksalost, nenamerni gubitak u težini.

Rak kostiju može početi u bilo kojoj kosti u organizmu, ali najčešće pogađa duge kosti koje sačinjavaju gornje i donje udove.

Postoje nekoliko vrsta raka kostiju. Neke vrste se javljaju uglavnom kod dece dok se druge vrste češće sreću kod odraslih.

Video: Suze ovog 9-godišnjaka se pamte: Borio se sa rakom, a onda je popio poslednju dozu hemioterapije

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naja

    20. februar 2020 | 16:50

    Uopšte mi nije jasno zašto toliko forsirate ovakve priče. Zar nije pametnije da to prepustite lekarima? Svako ko pročita ovakav tekst ima da nađe bar dva simptoma i da se totalno ubedači. Imam lično iskustvo, nenormalno noćno znojenje, nesnosne bolove, trocifrenu sedimentaciju i CRP i koješta što apsolutno ukazuje na malignitet. Nije mi bilo svejedno, naročito kada sam pročitala ovakve tekstove, kojih uvek ima. Na kraju reumatska polimijalgija, autoimuna bolest, okidač veliki stres. Iako nam je zdravstvo poljuljano, lekar je neko ko mže da da dijagnozu, posavetuje i leči. Dobar lekar zna i da uteši i da nadu.

  • Ivica

    20. februar 2020 | 16:12

    Meni glava,celo,vrat i iza uva veliko znojenje.Drzim peskir na jastuku,ali ne znam citao sam da osobe koje imaju sleep apneju imaju nocno znojenje,ali nazalost ja je imam.

  • Todor

    20. februar 2020 | 18:52

    Jako retko je rak kostiju primaran kod odraslih... Obično je metastatičkog karaktera... Hoće da se prenese sa kancera pluća, a bolovi se najčešće javljaju ispod desne plećke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA