≫ 

Raste zabrinutost u svetu: Dokazano da i osobe koje nemaju simptome mogu prenositi koronavirus

Asimptomatski pacijenti sa koronavirusom biće najveći izazov današnje medicine

  • 0
Koronavirus Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Budući da je koronavirus otkriven kod nekih pacijenata koji nisu imali nikakve simptome, to potvrđuje zabrinutost da asimptomatski pacijenti takođe mogu preneti bolesti.

Naime, naučnici u Kini koji proučavaju uzroke nosa i grla 18 pacijenata zaraženih novim koronavirusom rekli su da se on ponaša više poput virusa gripa, a ne poput ostalih "rođaka" virusa poput SARS-a, implicirajući da se on lakše može preneti nego što se to prvobitno mislilo.

Iako preliminarni, rezultati studije objavljene u sredu u žurnalu New England Journal od Medicine nude nove podatke o tome da koronavirus, odnosno COVID-19 zaista ne liči na ostalih 5 koronavirusa koji su poznati.

- Ako se ovi rezultati potvrde, to je vrlo važan podatak - istakao je dr Gregori Poland, virolog i istraživač vakcina na Klinici Majo koji je učestvovao u istraživanju.

Za razliku od teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS) koji uzrokuje infekcije donjih disajnih puteva, COVID-19 pogađa i gornji i donji respiratorni trakt što može izazvati upalu pluća, ali se može i lakše preneti, poput gripa ili obične prehlade.

Na primer, među 17 pacijenata sa simptomima, tim je pronašao povišen nivo virusa neposredno pre pojave simptoma, uglavnom u nosu i u grlu, što se uglavnom primećuje kod gripa, a ne kod SARS-a.

- To nam govori da se virus može preneti iz gornjih disajnih puteva i da osobe koje ga prenose možda nemaju simptome - ističe dr Poland.

Video: Širom sveta se od korona virusa umire, a on se šali: Ruski taksista dočekuje putnike sa gas maskom

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA