≫ 

Zabrinuti ste zbog koronavirusa? Onda pročitajte šta kaže čuveni "lovac na viruse" dr Ijan Lipkin

Dr Ijana Lipkina nazivaju "lovcem na viruse”. Borio se protiv epidemije SARS-a, a sada pomaže kineskoj vladi pri suzbijanju koronavirusa

  • 3
koronavirus

Foto: Pixabay

Anderson Kuper, voditelj emisije ''Anderson Cooper Full Circle'', koja se emituje onlajn putem platforme ''Facebook Watch'', porazgovarao je sa doktorom Ijanom Lipkinom, poznatim i kao "lovac na viruse”.

Dr Lipkina je kineska vlada pozvala da im pomogne u borbi sa koronavirusom, nakon što im je 2003. pomogao i pri suzbijanju epidemije opakog virusa SARS.

koronavirus/infekcija

Foto: Pixabay

Po povratku iz Kine, stupio je u karantin, gde se nalazi od 4. februara. Kako ističe, reč je o samonametnutoj izolaciji, koja je neophodno da bi se nadgledala pojava mogućih simptoma koronavirusa, prenosi CNN.

Dr Lipkin je naglasio da je reč o vrsti virusa koja je izuzetno lako prenosiva, ali da se i dalje radi na testiranju zaraženih, kako bi se odredila precizna stopa smrtnosti. Sa kliničke tačke gledišta, nije jednostavno utvrditi da li je osoba zaražena baš koronavirusom ili gripom, te je zbog toga neophodna primena testova na molekularnoj bazi, kao i ispitivanje antitela.

Dr Lipkin ističe da veliki broj zaraženih ni ne pokazuje simptome bolesti, dok se drugi tek blago razbole. Oni najteži slučajevi samo su vrh ledenog brega, smatra on.

Južna Koreja koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Uobičajena procedura izgleda tako što ispitamo kakvo je uopšteno zdravstveno stanje zaraženog pacijenta, da li imaju hronično oboljenje pluća, rak, nekakvu alergiju, ili bilo šta što ih može učiniti podložnim zarazi - objašnjava dr Lipkin, dodajući da ova ispitivanja nisu siguran pokazatelj ko ima veće predispozicije da se zarazi, s obzirom na to da su mnogi pripadnici bolničkog osoblja naoko bili zdravi, ali su, ipak, izgubili život zbog virusa.

Da li je sve počelo od zmija ili od druge životinje?

 

Što se tiče životinje koja prenosi koronavirus, doktor ističe da za sada sve ukazuje na slepe miševe, ali da bi tek trebalo otkriti koja je to životinja domaćin posrednik. On ne veruje da su u pitanju zmije. Kao moguće rešenje ove zagonetke, on vidi ljuskavce (pangoline), koji se u Kini koriste u različite medicinske svrhe.

- Ljuskavci se jedu zato što postoji verovanje da će pomoći ženama pri dojenju ili onima koji pate od autoimunih bolesti, poput reumatoidnog artritisa. Ove tvrdnje, prirodno, nisu potkrepljene dokazima - kaže on.

Iako još nije sa sigurnošću poznato, dr Lipkin smatra da je karika koja nedostaje između slepog miša i čoveka upravo ljuskavac.

Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Kakvi su izgledi za globalnu pandemiju?

 

U pogledu moguće pandemije koronavirusa na globalnom nivou, dr Lipkin je istakao da je puno toga još neizvesno, te da nije nemoguće da zaraza dostigne svetske razmere, ali da nema potrebe za panikom. Kao primer je spomenuo grip, od koga godišnje umre 400.000 ljudi. Čak i kada se u obzir uzme stopa smrtnosti, koja trenutno iznosi 2 odsto, koronavirus je manje smrtonosan nego što se čini.

Video: Zastrašujuće scene zbog koronavirusa: Strah, zaraženi, karantin i mrtvi

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teea

    24. februar 2020 | 11:13

    Kod nas nastane panika samo kada se pojavi epidemija gripa, puni su domovi zdravlja. A ne daj boze da kod nas dodje ovaj korona virus kakav bi haos nastao. Zato je moja preporuka da se radi preventive zastitimo od ovih virusa tako sto treba koristiti suplemente na pro100. Kurkuma, OPC+C acerola iz semena grozdja i indijski tamjan. To su jako lekoviti prirodni antibiotici a sto je najvaznije sigurni i provereni za nas organizam i jacanje imuniteta.

  • Paradox

    24. februar 2020 | 10:29

    Čisto uljuljkavanje pred "laku noć". Pre pet dana i Italija je rekla da je u malom riziku od izbijanja epidemije, čak im je i priča bila slična ovoj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA