Zbog raka nije mogla da zatrudni, a onda se dogodilo čudo

Pobedila tešku bolest i sterilitet

  • 0
stomak, trudnoća, trudnica

Pixabay.com

Francuskinja se posle hemioterapije suočila sa neplodnošću, ali je nakon ozdravljenja uspela da postane majka.

Postupak koji se naziva "in vitro sazrevanje" podrazumeva zamrzavanje, odmrzavanje i oplodnju jajne ćelije. Tridesetčetvorogodišnja žena iz Francuske je zahvaljujući ovoj metodi postala majka, iako je zbog kancera dojke morala da prođe kroz komplikovani proces lečenja. Reč je o prvom zabeležnom slučaju uspešne oplodnje jajne ćelije, piše CNN.

Lekari koji se godinama bore kako bi očuvali reproduktivno zdravlje obolelih od karcinoma kažu da pacijenti nemaju mnogo izbora. Jedna od mogućih opcija podrazumeva uklanjanje tkiva jajnika u kojem se nalaze nezrele jajne ćelije koje se potom zamrzavaju i čuvaju za buduću oplodnju.

- Žena je mislila da je procedura suviše invazivna, ukoliko bi se izvršila tokom lečenja raka - kaže šef Odeljenja za očuvanje plodnosti na Univerzitetskoj klinici blizu Pariza Majkl Grindberg.

Umesto toga izabrala je metodu "in vitro sazrevanje". Pre nego što je započela ciklus hemoterapije, doktori su uzeli njene nezrele jajne ćelije i zamrzli ih u tečnom azotu. Potom su se razvijale u laboratoriji.

beba, novorođenče

Foto: Pixabay.com

Posle pet godina od dijagnoze, žena je uspela da se izbori sa opasnom bolešću. Pred njom je bila borba sa sterilitetom, a potencijalna trudnoća morala je biti odložena najmanje godinu dana. Upotreba hormona koji stzimulišu stvaranje novih jajnih ćelija bi možda donela rezultate, ali je ova opcija isključena zbog opasnosti od povratka karcinoma. Lekari su odmrzli jajne ćelije i posle veštačke oplodnje smestili embrion u matericu.

Devet meseci kasnije rođen je dečak po imenu Žul.

 

- Oduševljeni smo što je uspela da bez ikakvih problema iznese trudnoću i rodi zdravu bebu. Ovo je iskorak u očuvanju plodnosti obolelih od najtežih bolesti -  kaže Grinberg.

Endokrinolog iz San Franciska Ejmi Ejvazade kaže da je malo naučnih dokaza koji potvrđuju ovu metodu, jer je zamrzavanje, odmrzavanje i oplodnja nezrelih jajnih ćelija često bila neuspešna. Studija obavljena 2018. godine u SAD kaže da su naučnici pokušali da primene metodu, ali su jajne ćelije bile neupotrebljive.

- Uspešno sazrevanje jajnih ćelija iz tkiva jajnika predstavlja izazov, tako da će uspeh francuskih lekara biti koristan naučnoj zajednici. Vraća nadu pacijentkinjama koje se leče od kancera, ali i svim parovima koji se bore da imaju potomstvo - navodi šef ginekološke klinike na Univerzitetu u Edinburgu Ričard Anderson.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA