≫ 

Alarmantni podaci: Koronavirus se širi lakše nego što se verovalo, inkubacija duža od 14 dana

70-godišnji muškarac zaražen virusom pokazao je simptome tek posle 27 dana

  • 1
Koronavirus

Foto: Tanjug/AP

- Period inkubacije koronavirusa mogao bi da bude duži od 14 dana - saopštile su kineske vlasti danas pošto je utvrđeno da je 70-godišnji muškarac u provinciji Hubei zaražen virusom pokazao simptome tek posle 27 dana.

Period duže inkubacije mogao bi da komlikuje napore da se suzbije širenje epidemije od koje je u Kini dosad umrlo više od 2.000 ljudi.

Oboleli muškarac je 24. januara bio u kontaktu sa svojom sestrom koja je bila tada zaražena, a tek je 20. februara dobio temperaturu, a dan kasnije na testu bio pozitivan na koronavirus, naveli su nadležni u provinciji Hubei, prenosi Rojters.

koronavirus/infekcija

Foto: Pixabay

Osim toga, kineski naučnici utvrdili su na osnovu ispitivanja briseva iz nosa i grla kod 18 pacijenata zaraženih koronavirusom da se on ponaša više kao grip, a manje kao virusi sa kojima je bliže povezan.

To ukazuje da on može da se širi lakše nego što se prethodno verovalo.

 

Jedan od ispitivanih pacijenata nikad nije ispoljio simptome bolesti, iako je imao umereno prisustvo virusa u nosu i grlu.

Za razliku od SARS-a, koji izaziva infekcije duboko u donjem delu respiratornog trakta i može dovesti do upale pluća, Kovid-19 izgleda da boravi i u gornjem i u donjem delu trakta zbog čega može da uzrokuje ne samo težu upalu pluća, već i da se širi lako poput gripa ili prehlade.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pancevac

    22. februar 2020 | 10:24

    A u provinciji Hubej nije bilo sanse da bude inficiran na bilo koji drugi nacin osim kontakta sa sestrom?! Veca je verovatnoca da je kasnije inficiran negde gde nije ni bio svestan da je izlozen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA