Lekari upozoravaju na učestalost osteoporoze i pogubne posledice ove bolesti

Osteoporoza je glavni faktor rizika za prelom

  • 4
Osteoporoza

Foto: Shutterstock

Da li ste znali da osteoporoza pogađa jednu od dve žene starije od 50 godina? Takođe je problem za jednog na svaka četiri muškaraca. Pogodite šta je prvi simptom? Ja ću vam reći, to je slomljena kost. Vi ne možete osetiti gubitak koštane mase u periodu kad se on dešava, i često, niste svesni šta se događa dok šteta ne bude već učinjena, ističe doc. dr Anđela Milovanović, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Kliničkom centru Srbije.

Ne boli, dok se kost ne prelomi

 

Osteoporoza je faktor rizika za prelom. Odlikuje je niska koštana masa, ali i promenjena struktura kostiju, zbog čega one postaju krhke i lomljive. Ne boli, sve dok se ne dogodi neki prelom, koji se već smatra komplikacijom osteoporoze. Da stvar bude još gora, prelom kosti se često ne dešava zbog ozbiljne povrede ili pada. Mogu ga izazvati najobičniji zagrljaj ili kijanje.

Slomljena kost nije smak sveta, zar ne?

 

Često čujem komentar osoba koje smatraju da prelom nije ništa strašno. Mnogi su slomili ruku ili nogu kao mlađi, i vrlo brzo kost je zarasla, a oni su se osećali sasvim dobro. Međutim, prelom u mladosti nije ni približno isti kao prelom u zrelim godinama. Pored toga, neretko je zbog preloma potrebna i hirurška intervencija nakon koje je potrebno vreme za oporavak. Tada je pomoć u kući neophodna, što stavlja pritisak na porodicu i prijatelje. Aktivnosti i kvalitet života se nakon preloma značajno smanjuju. Tome treba dodati i činjenicu da je jedan prelom izazvan osteoporozom, ozbiljan pokazatelj da će se u budućnosti slomiti još neka kost, ističe dr Milovanović.

Koji su prelomi najopsaniji i zbog čega nastaju?

 

Od naročitog značaja su prelomi kičmenih pršljenova, kuka i ručnog zgloba, mada se mogu desiti i prelomi rebara, kao i drugih kostiju. Međutim, treba izdvojiti prelome kuka, jer su njegove posledice drastične. Smrtnost u prvoj godini nakon preloma kuka je čak 20%, dok 30% ljudi koji su imali ovakvu frakturu ostaju sa trajnim invaliditetom.

Koje su komplikacije osteoporoze?

 

Kompresivni prelomi kičmenih pršljenova su jedna od najčešćih komplikacija osteoporoze. Vrlo često i ne znamo da  je došlo do preloma. Prelomi dovode do bola, koji može preći i u hroničan, a u zavisnosti na kom delu kičmenog stuba je došlo do preloma može dovesti i do drugih ozbiljnih simptoma. Tako se mogu javiti problemi s disanjem, problemi s motorikom ruku, nogu, trnjenje. Osoba primećuje da se smanjila i da ima deformitet kičmenog stuba.

Zasto su žene u većem riziku za nastanak osteoporoze?

 

Osteoporoza je povezana s menopauzom tj. gubitkom estrogena. Veći rizik od osteoporoze imaju žene koje su ušle u menopauzu pre 45. godine, žene sitnije građe, kao i osobe koje su manje fizički aktivne. Različiti lekovi mogu dovesti do osteoporoze (kortikosteroidi, hemioterapija, antiepileptici, antikoagulansi itd..). Nedovoljan unos kalcijuma i vitamina D je snažan faktor rizika u nastanku ove bolesti, navodi dr Milovanović.

Kako da sprečimo prelome i osteoporozu?

 

Od izuzetnog značaja je fizička aktivnost, jer predstavlja jak stimulans za stvaranje koštane mase. Čitavog života treba voditi računa o unosu vitamina K2 i D3. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu, ali samo ukoliko u organizmu ima dovoljno vitamina K2 i D3. U nedostatku ovih vitamina kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što su hrskavica zglobova, krvni sudovi, bubrezi i ostala meka tkiva. Posledice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Preparat Herbiko® K2D3 je moj izbor zbog jedinstvene formulacije. Sadrži superiornu formu vitamina K2 sa najvećom biološkom raspoloživošću i najdužim dejstvom. Povećavajući mineralnu gustinu kostiju, preparat K2D3 pomaže u sprečavanju nastanka osteoporoze. Prelomi u zrelim godinama često označavaju početak nepovratnog opadanja kvaliteta života, zato reagujte na vreme, ističe na kraju doc. dr Milovanović.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bern

    25. februar 2020 | 12:45

    Hvala na ponudi,koristiću hranu koja je najbolja preventiva.

  • Stojanović Ljilja

    25. februar 2020 | 20:31

    Riblje ulje...zar ste zaboravili?!.

  • Chance

    25. februar 2020 | 13:56

    Koja kolicina vit K2 i D3 se nalazi u ovom preparatu, odnosno u preporucenoj dnevnoj dozi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA