Snimak koji je uzburkao javnost: "Suknja ti je prekratka, dekolte dubok, a trebalo bi i da smršaš"

Video kampanja pod nazivom "Samo budi dama, kažu" slavi žensku lepotu i stavove, predstavlja svojevrsni protest protiv ideala "savršenosti"

  • 2
Sintija Nikson Printskrin Vimeo / Paul McLean

U današnje vreme, u našoj kulturi žene zaista imaju poseban zadatak. On se sastoji u tome da potpuno prihvate svoju žensku prirodu, da nauče da poštuju sebe i brane svoje stavove. Međutim, dobro je poznato da se danas većina pripadnica ženske populacije sve češće počinju da popuštaju pod pritiscima savremenog društva...

Upravo zbog toga kreativan tim magazina "Girls. Girls. Girls" je osmislio kontroverznu kampanju "Samo budi dama, kažu"  koja poziva sve žene da budu svoje i da ne odustaju od svoje jedinstvenosti uprkos očekivanjima sredine.

Naratorka u kampanji "Girls. Girls. Girls" magazina je dobro poznata glumica Sintija Nikson, koju srpska publika pamti kao Mirandu iz serije "Seks i grad".

U videu koji je preplavio društvene mreže, Sintija iznosi snažnu poruku, bez tabua i pritisaka, i u prvi plan ističe da je potrebna promena društvene percepcije žene.

Trominutni snimak je za samo jedan dan osvojio više od 90.000 pregleda i počeo viralno da se širi internetom, a najveće reakcije je izazvao upravo među ženskom populacijom .

Sintija Nikson, izgovarajući reči Kamil Rejnvil, raskrinkala je sve stereotipe o ženama i poslala snažnu poruku o veoma važnom unutrašnjem putovanju...

"Budi dama, kažu. Suknja ti je prekratka. Dekolte ti je predubok. Pantalone su ti preuske. Ne pokazuj toliko kože. Ne pokazuj butine. Ne pokazuj grudi. Ne pokazuj stomak. Ne pokazuj dekolte. Ne pokazuj donji veš. Ne otkrivaj ramena. Pokrij se. Prepusti nešto mašti. Obuci se skromno. Ne budi izazovna. Muškarci ne mogu da se kontrolišu.

Muškarci imaju potrebe. Izgledaš neprivlačno. Opusti se. Pokaži malo kože. Izgledaj seksi. Izgledaj atraktivno. Ne budi tako provokativna. Sama tražiš nevolje. Nosi crno. Nosi visoke potpetice. Previše si se doterala. Nisi se doterala. Ne nosi te helanke; izgledaš kao da si se zapustila.

Budi dama, kažu. Ne budi predebela. Ne budi premršava. Ne budi prevelika. Ne budi premalena. Jedi. Smršaj. Prestani toliko da jedeš. Ne jedi tako brzo. Naruči salatu. Ne jedi ugljene hidrate. Ne uzimaj dezert. Moraš da smršaš. Da staneš u tu haljinu. Idi na dijetu. Pazi šta jedeš. Jedi celer. Žvaći žvakaću gumu. Pij puno vode. Moraš da staneš u te farmerice. Bože, izgledaš kao kostur. Zašto ne jedeš? Deluješ slabo. Izgledaš bolesno. Pojedi hamburger. Muškarci vole žene sa malo mesa na kostima. Budi malena. Budi lagana. Budi ženstvena. Nosi veličinu nula. Budi dupla nula. Budi ništa. Budi manje od ništa.

žena, poremećaj, bolest Pixabay.com

Budi dama, kažu. Ukloni dlake sa tela. Obrij noge. Obrij pazuh. Obrij prepone. Depiliraj lice. Depiliraj ruke. Počupaj obrve. Reši se nausnica. Izbeli ovo. Izbeli ono. Posvetli kožu. Potamni kožu. Ukloni ožiljke. Pokrij strije. Zategni stomak. Napumpaj usne. Botoksiraj bore. Zategni lice. Uvuci stomak. Zategni zadnjicu. Podigni grudi. Izgledaj prirodno. Budi svoja. Budi originalna. Budi samouverena. Previše se trudiš. Deluješ previše napadno. Muškarci ne vole devojke koje se previše trude.

Budi dama, kažu. Našminkaj se. Stavi puder. Sakrij crvenilo. Naglasi jagodice. Našminkaj oči. Iscrtaj obrve. Produži trepavice. Stavi karmin. Napuderiši se, stavi rumenilo, stavi bronzer. Kosa ti je prekratka. Kosa ti je preduga. Krajevi su ti ispucali. Izvuci pramenove. Vidi ti se izrastk. Ofarbaj kosu. Ne u plavo, to izgleda neprirodno. Počela si da sediš. Izgledaš staro. Izgledaj mlađe. Izgledaj mladoliko. Nemoj da stariš. Žene ne stare. Staro je ružno. Muškarci ne vole ružno.

Budi dama, kažu. Sačuvaj se. Budi čestita. Budi devica. Ne pričaj o seksu. Ne flertuj. Ne budi kurva. Ne spavaj okolo. Sačuvaj dostojanstvo. Ne spavaj sa previše muškaraca. Nemoj se podati. Muškarci ne vole drolje. Ne budi čistunica. Ne budi tako ukočena. Zabavi se malo. Više se smeškaj. Udovolji muškarcima. Budi iskusna. Budi seksualna. Budi nevina. Budi prljava. Budi seksi. Budi kul cura. Nemoj biti kao druge devojke.

Zena toples, ledja Foto: Profimedia

Budi dama, kažu. Ne pričaj preglasno. Ne pričaj previše. Ne zauzimaj previše prostora. Nemoj tako da sedš Nemoj tako da stojiš. Što si tužna? Ne budi kučka. Ne naređuj. Ne budi tako samouverena. Ne preteruj. Ne budi tako osetljiva. Ne plači. Ne psuj. Budi pasivna. Budi poslušna. Izdrži bol. Udovolji. Ne žali se. Pusti ga dole. Nahrani njegov ego. Navedi ga da se zaljubi u tebe. Mušarci žele ono što ne mogu imati. Ne daj mu. Neka se malo potrudi. Muškarci to vole. Složi mu odeću. Spremi mu večeru. Usreći ga. To je posao žene. Bićeš dobra žena jednog dana. Uzmi njegovo prezime. Zadržala si svoje prezime? Luda feministkinja. Rodi mu decu. Ne želiš decu? Hoćeš jednog dana. Predomislićeš se.

Budi dama, kažu. Nemoj da te siluju. Čuvaj se. Nemoj previše da piješ. Ne hodaj sama. Ne izlazi suviše kasno. Nemoj tako da se oblačiš. Ne pokazuj previše. Nemoj da se napiješ. Ne ostavljaj piće. Budi sa drugaricom. Idi kud je osvetljeno. Kreći se po bezbednim delovima grada. Reci nekome gde ideš. Ponesi biber sprej. Kupi pištaljku za slučaj silovanja. Drži ključeve kao oružje. Idi na kurs samoodbrane. Proveri gepek. Zaključaj vrata. Ne izlazi sama. Ne gledaj nikoga u oči. Ne trepći. Ne izgledaj lako. Ne privlači pažnju. Ne radi do kasno. Ne pričaj masne viceve. Ne osmehuj se strancima. Ne izlazi noću. Ne veruj nikome. Ne govori da. Ne govori ne.

Samo budi dama, kažu."

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pisac

    25. februar 2020 | 11:59

    Sve su zene ...... izvini majko i ti si zena ,, Jesenjin,,

  • Predator

    25. februar 2020 | 17:10

    U tim komentaru se vidi ko je bio čuveni njegoš po njegovim rečima se vidi zlo u čoveku a ne dobro

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA