≫ 

Kobna greška japanske vlade? Putnici sa kruzera i posle karantina pozitivni na korona virus

Putnici koji su bili u karantinu na kruzeru Diamond Princess i posle 14 dana pozitivni na virus

  • 0
Iskrcavanje kruzera Diamond Princess, koronavirus Podsetimo, kruzer Diamond Princess bio je nedeljama u karantinu zbog preko 100 slučajeva korona virusa / Foto: Tanjug/AP

Desetine putnika koji su se iskrcali sa kruzera Diamond Princess, na kojem su se dve nedelje nalazili u karantinu pokazali su simptome korona virusa i posle 14 dana, izjavio je danas ministar zdravlja Japana Kacunobu Kato.

Juče su japanske vlasti kontaktirale 813 bivših putnika broda, koji su dobili dozvolu da se iskrcaju još prošle nedelje, nakon što su stručnjaci u karantinu procenili da nisu pokazali simptome korona virusa Covid-19.

Što je najgore oko 45 ljudi je pokazalo određene simptome nakon puštanja iz karantina, a za dvoje se ispostavilo da su pozitivni na korona virus.

- Rekli smo im da posete lekara kako bi se dalje testirali I videli da li je u pitanju korona virus ili ne - rekao je ministar zdravlja.

Međutim, optužbe na račun japanske vlade ne prestaju ni nakon što su se putnici iskrcali. Za razliku od drugih zemalja u kojima su bile preduzete dodatne mere radi sprečavanja širenja korona virusa Covid-19, japanska vlada je dozvolila svojim državljanima da se vrate kući i koriste javni prevoz, savetujući im da jednostavno nose maske i izbegavaju društvena okupljanja.

U sredu su najmanje dva bivša putnika se javila lekaru nakon čega se ispostavilo da su zaraženi, uprkos testovima koji su tvrdili suprotno.

Diamond Princess Foto: Tanjug/AP

S druge strane, ministar zdravlja tvrdi da je sve pod kontrolom, kao i da sa puštenim putnicima kontaktiraj usvakodnevno.

Podsetimo, samo na kruzeru Diamond Princess zaraženo je 164 ljudi, a posada broda se trenutno nalazi u karantinu, odnosno dve nedelje nakon što su ostali putnici pušteni kućama.

Sve novosti vezane za korona virus možete pratiti u blogu uživo.

Video: Počelo iskrcavanje putnika sa Dajmond princesa: Na kruzeru zaraženo više od 500 ljudi

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA