≫ 

Korona virus ubija u najmanjem broju slučajeva i to samo ako dođe do ove situacije

Otkrivamo koje organe prvo napada korona virus i da li zaista može da dovede do otkazivanja jetre, vitalanog organa koji je neophodan za život

  • 0
Koronavirus Foto: Shutterstock

Broj obolelih od korona virusa raste širom sveta. Naučnici nedeljama pokušavaju da otkriju šta je tačno uzrok novog virusa nazvanog Covid-19, kao i kako da spreče širenje zaraze, a ključno je utvrditi na koji način ovaj virus kreće da napada pluća, kao i da li zaista može upala da dovede do otkazivanja vitalnih organa, poput jetre.

Bolest počinje u plućima

Kod pacijenata koji su u teškom stanju razvija se upala pluća - sitne alveole se pune vodom i gnojem, te oboleli nisu u mogućnosti da efikasno razmenjuju kiseonik i ugljen-dioksid.

Doktor Raimond To, specijalista za respiratornu medicinu iz Hong Konga, objasnio je da se Covid-19 vezuje za receptore u plućnom tkivu i ulazi u ćelije, a zatim proizvodi više kopija virusa. Imuni sistem se potom aktivira, prepoznaje zaražene ćelije i postavlja prvu liniju odbrane. Time zapravo nastaje prejaki odgovor organizma, a imuni sistem počinje da izaziva smrt ćelija, uključujući i zdrave.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kako ogroman broj ćelija umire, plućno tkivo postaje sve oštećenije. Zbog toga postaje sve otežanije isporučivanje kiseonika, neophodnog za rad drugih vitalnih organa u telu. Takođe može dovesti do pojave sekundarne bakterijske infekcije i da pokrene prekomerni imuni odgovor i izazove oštećenje više organa.

Kako bismo saznali koji je prvi signal za uzbunu, odnosno znak da je naš organizam zaražen korona virusom, pozvali smo epidemiologa Zorana Radovanovića koji je u razgovoru za Telegraf istakao da glavni simptom predstavlja suv kašalj.

- Korona virus prolazi češće bez kijavice. Ređe curi nos, a zastupljen je suv kašalj. Ako se javi plitko disanje znači da virus prelazi u upalu pluća. To je respiratorna infekcija napada gornje disajne puteve - objasnio je doktor.

Kako se korona virus širi po telu i da li može da dovede do otkazivanja organa?

Usled borbe s korona virusom, smatra se da Covid-19 dalje putem želudca ulazi u organizam, izazivajući dijareju i stomačne bolove a onda se, kod nekih bolesnika, putem belančevina iz krvi širi po ostalim organima.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kolateralna šteta napada korona virusa je jetra. Naučnici i dalje nisu u potpunosti sigurni kako tačno ovaj respiratorni virus napada vitalni organ. Međutim, budući da je jetra vaskularan organ, smatra se da virus vrlo lako može da stigne do njega krvotokom, pa postoji verovatnoća da jetru zarazi direktno ili da dođe do ozbiljnog zapaljenja usled odgovora imunog sistema na zarazu.

Posledice mogu biti katastrofalne te, kao što smo spomenuli u tekstu, upala pluća kod nekih pacijenata dovodi do otkazivanja jetre, pa i smrti. Dolazi do poremećaja funkcije celog organizma i jedan po jedan organ otkazuju.

Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Ipak, epidemiolog Zoran Radovanović tvrdi da se ovakve vrste komplikacije javljaju u mnogo manjem broju slučajeva.

- Ako se kod pacijenata zdravstveno stanje  iskomplikuje, što se dešava u manjem broju slučajeva, onda mogu da otkažu svi organi. Nije samo jetra u pitanju nego otkazivanje čitavog sistema organa - zaključio je epidemiolog Zoran Radovanović u razgovoru za Telegraf.rs.

Pročitajte još:

Ispovesti ljudi koji su preživeli korona virus: "Počne s glavoboljom i groznicom, onda postaje gore"

Onaj ko donese korona virus u Srbiju neće se ni smatrati rizičnim putnikom na granici, evo i zašto

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Kristina Milošev/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA