Tri obroka su obavezna svakog dana: Evo u koje vreme tačno treba da ih imate

Kad je vreme za doručak, ručak i večeru?

  • 0
jede, obrok, ručak, hrana

Foto: Pixabay.com

Vreme vašeg obroka u toku dana može da utiče na gubitak kilograma, a nutricionisti tvrde da je veoma važno tačno odrediti satnicu jer osim što ćete hranu variti bolje, vaš metabolizam će se ubrzati.

Nedavna naučna studija Univerziteta Lubek u Nemačkoj pokazala je da obiman doručak može da pomogne vašem telu da sagori dva puta više kalorija u odnosu na isti obrok koji biste jeli u večernjim satima.

Takođe, osobe koje konzumiraju veći broj kalorija u jutarnjim satima imaju niži nivo šećera u krvi i imaju manje šanse da budu gojazne.

Poznata nutricionistkinja Rianon Lambert otkrila je da su tri obroka obavezna svakog dana i da je veoma važno u koje vreme ih jedete. Evo šta je njena preporuka:

Doručak u 7h

 

doručak

foto: pixabay.com

Osim što obiman doručak može da pomogne telu da sagori više kalorija, naučnici sa Univerziteta Lubek su pronašli da ukoliko jedete niskokaloričan doručak zapravo povećavate svoj apetit i kasnije ćete imati veću potrebu za slatkišima. Samim tim obiman i dobro izabalansiran doručak će vam pomoći da se tokom celog dana držite plana zdrave ishrane - bez potrebe za prejedanjem.

Najbolje bi bilo da kombinujete ugljene hidrate bogate vlaknima, proteine, povrće ili voća. Preporuka poznate nutricionistkinje je da obarite jaja, dodate beli, tvrdi sir, povrće ili da za doručak konzumirate bananu, badem i cimet.

Mnogi ljudi kada se probude osećaju dehidrataciju, te je savet da umesto jutarnje kafe piju mlaku vodu sa limunom.

Kafa u 11h

muskarac-kafa-foto-pixabay

Foto: Pixabay

Mnogi od nas ne mogu da zamisle početak dana bez kafe, međutim naučnici tvrde da ovaj napitak može da utiče na osećaj umora tokom dana.

Zapravo, ključ je u kortizolu, hormonu stresa koji nas "pokreće" i pomaže da se probudimo,  a njegov najviši nivo je u 8 sati ujutru.

Ako pijete kofein u to vreme svakog dana, vaše telo će da prestane da proizvodi krotizol, što znači da ćete smanjiti njegovu prirodnu produkciju.

Zato naučnici tvrde da je najbolje vreme da popijete šolju kafe kada nivo kortizola opadne tokom dana, odnosno kada vam najviše treba energije, a to je između 10 sati ujutru i 12 u podne.

Ručak u 13h

 

- Ručak je savršeno vreme da jedete začinjenu hranu. Uživajte u hlebu i pasti - kaže nutricionistkinja Rianon Lambert.

Najbolje je da birate žitarice od celog zrna, koje polako oslobađaju energiju u krvotok, što znači da možete da ostanete budni tokom celog dana, a ujedno imate dovoljno energije.

Ukoliko imate potrebu za slatkišima bolje je da ih konzumirate uz jelo ili odmah nakon ručka, a ne kao poseban obrok, kako biste sprečili nagli skok šećera u krvi.

Voda u 15h

Devojka pije vodu

Foto: Shutterstock

Konzumacija vode svakog dana pomaže da smanjite dnevni unos kalorija, jer vam daje osećaj sitosti. Jedna studija je pronašla da ispijanje vode pre obroka smanjuje unos kalorija za čak 13 odsto. Obavezno hidrirajte svoj organizam tokom popodneva jer ćete tako smanjiti potrebu za slatkišima.

Večera u 19h

 

Večera par sati pre odlaska u krevet se preporučuje za dobar san tokom noći jer podstičete pravilan rad probavnog sistema. Ukoliko biste jeli pre samog spvanja varenje hrane bi bilo usporeno, a ujedno ne biste mogli da se odmorite.

Radije birajte manje porcije hrane za večeru, nikako se ne prejedajte. Preporuka je izabalansirate ključne namirnice poput povrća, malo ugljenih hidrata i proteina.

Izbegavajte da jedete u 11 sati uveče. Pojedine studije su dokazale da se naš metabolizam usporava kada spavamao, tako da se kalorije koje smo uneli pre spavanja mogu pretvoriti, odnosno deponovati u masne naslage. U slučaju da imate potrebu za hranu, koju ne možete da obuzdate, savet stručnjaka za ishranu je da izaberete jogurt, kašu ili orašaste plodove.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA