≫ 

Kako vam miriše iz usta? To može da otkrije dve veoma opasne bolesti!

Neugodan miris iz usta može imati više različitih uzroka

  • 1
Zadah, muškarac

Shutterstock

Loš zadah, medicinski poznat kao halitosis, može biti veoma neprijatan, a pogađa mnoge ljude u različitim fazama života. U većini slučajeva ovaj problem ne bi trebalo da vas brine jer su dva najčešća uzroka neprijatnog zadaha su obloženi jezik i bolesti desni.

Međutim, kod pojedinih pacijenata loš zadah može biti znak zdravstvenih oboljenja, te da otkrije bolesti desni, ali i dve opasne bolesti - dijabetes i probleme sa bubrezima.

Zadah, žena, devojka

Shutterstock

- Ponekad halitoza može da potiče od drugih delova tela i da bude znak drugih oboljenja. Tako voćkasti miris može da bude znak ketoacidoze, akutne komplikacije dijabetesa, dok miris koji podseća na ribu može da bude pokazatelj problema sa bubrezima - objasnila je doktor Rina Vadia iz Londona.

Na sajtu Nacionalne zdravstvene službe ipak stoji upozorenje da loš zadah ne treba da vas toliko brine jer u većini slučajeva se može lečiti odgovarajućom terapijom.

Kako se navodi, možete da sprečite pojavu lošeg zadaha tako što ćete izbegavati da konzumirate jaku i začinjenu hranu ili pića, posebno ukoliko imate probleme sa desnima ili zubima, poput bolesti desni, rupe u zubima ili infekcije.

Zubi

Foto: Pixabay

U drugim slučajevima, problem se može javiti i zbog problema sa anginom i želudačnom kiselinom.

Upala krajnika i gastroezofagealna refluksna bolest mogu izazvati neželjene efekte, uključujući loš zadah. Možete potražiti savet svog lekara ako imate dijagnostkivane ove bolesti.

Nacionalne zdravstvene služba savetuje da potražite pomoć svog stomatologa ako imate loš zadah koji ne nestaje nakon što ga nekoliko nedelja lečite sami i bolne, krvave ili natečene desni.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA