Lekari upozoravaju: Ovaj savet za lečenje hemoroida nipošto nemojte da isprobavate!

Internetom su počeli da kruže saveti za lečenje hemoroida

  • 4
Hemoroidi Foto: Pixabay

Lekari su izrazili veliku zabrinutost zbog popularnog recepta za lečenje hemoroida koji se širi internetom, na društvenim mrežama i portalima, a uključuje stavljanje krompira u rektum.

Zagovornici prirodnih metoda lečenja tvrde da krompir može da pomogne u lečenju šuljeva, odnosno da smiri otečene, proširene vene u predelu anusa, ali medicinski stručnjaci naglašavaju da nikako ne isprobavate ovaj savet.

- Ne postoje medicinski dokazi da umetanje zaleđenog krompira u anus može pomoći u oporavku, pa pozivam na oprez sve koji o tome razmišljaju -  kazala je doktorka Dijana Gal za "Vels onlajn".

Krompir Foto: Pixabay

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, a Diana tvrdi postoji nekoliko metoda lečenja koje vam mogu pomoći da se oslobodite neprijatnog bola...

- Na prvom mestu trebalo bi da pijete puno vode i uključite više vlakana u svoju ishranu. Osim toga redovno se kupajte kako biste ublažili svrab i bol. Ako takvi tretmani ne pomažu, vreme je za stručnu pomoć - savetuje doktorka.

Na jednom portalu koji promoviše ovaj vid prirodnog lečenja piše da krompir ima antiupalna svojstva zahvaljujući kojima navodno pomaže u lečenju hemoroida, ali treba imati na umu da to u ovom slučaju neće dati nikakve pozitivne efekte.

Krompir Foto: Pixabay

- Umetnite krišku krompira u anus i ostavite ga da deluje 30 sekundi. Ponavljajte postupak tri do pet dana. Svaki put ostavite krišku u rektumu 30 sekundi duže. Protivupalna svojstva krompira će pomoći u ublaživanju bola i svraba. Uz to, hladni krompir sužava krvne sudove, smanjuje oticanje i trenutno ublažava bol - navedeno je na pomenutoj internet stranici.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A bolje

    3. mart 2020 | 14:34

    Čovek kad ostari i oboli bolje da se ubije

  • Mik

    4. mart 2020 | 03:08

    Treba da jedete ljute sveze paprike,pre toga dobro odstranite semenke,isecite papriku na kolutice i jedite svaki dan bar pola srednje paprike.

  • Mihajlo

    3. mart 2020 | 15:22

    Ako pise na internetu mora da je istina...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA