≫ 

Ova vrsta namirnice je pravi spasilac kada želite da se rešite šećera: Uvedite je u ishranu

Ovi saveti će vam pomoći da budete mnogo jači i odolite izazovu

  • 4
Šećer Pixabay

Kada želite da smanjite unos šećera, možete se suočiti sa jakom žudnjom. Slatka hrana nas iskušava na svakom koraku, a za mnoge od nas konzumiranje te hrane je dugogodišnja navika koju povezujemo sa udobnošću ili slavljem. I ne pomaže uvek našoj energiji, zdravlju i životnom veku.

U knjizi "Bez šećera" publicistkinja Mišel Promaujalko sarađivala je sa vrhunskim stručnjacima kako bi stvorili jednostavan program u trajanju od tri nedelje koji treba da pomogne ljudima da eliminišu šećer, rafinirane ugljene hidrate i veštačke zaslađivače. Svoja iskustva podelila je sa magazinom Men's Health.

Samo zato što imate „žudnju“ ili „želite“ nešto slatko, ne znači da morate da jedete šećer, pa čak ni zamenu za šećer, poput voća - tvrdi ona.

Možete postati otporniji na šećernu žudnju ako razumete šta vam se zapravo događa. Ponekad se žudnja može otkriti ako pobliže pogledate šta jedete i kada to radite. Na ove faktore treba da obratite pažnju, savetuje Mišel.

Kako se odupreti žudnji za šećerom?

slatkisi Foto: Pixabay

Napravite strategiju za užinu

Ako vam se popodne jede nešto slatko,  uvedite popodnevnu užinu u svoju rutinu. Probajte gvakamole sos sa „čipsom" od krastavca, parče rikota sira sa pečenim višnjama ili čak tvrdo kuvana jaja sa nekim zanimljivim začinom.

Pravilno uskladite svoje obroke

Možda će biti potrebno malo dodatnog angažmana, ali važno je da unapred planirate svoj prehrambeni ritam. Ovo vam može pomoći da sprečite da pregladnite tokom dana, što dovodi do nezdravog grickanja i prejedanja.

meso, krompir, kuhinja, ručak, recepti Foto: Pixabay

Prilagodite svoje obroke

Ustanovite u koje doba dana osećate umor ili žudnju za hranom. Nakon nekoliko dana posmatranja, mogli biste, na primer, zaključiti da vam se oko 15 sati svakog dana potroši energija, žudite za šećerom i osećate izuzetnu glad. Ovo bi mogao biti signal da dodate neku grickalica punu proteina u ovo doba dana kako biste obnovili energiju - možda šejk, ili dva tvrdo kuhana jaja, ili šaku orašastih plodova, ili kriške jabuke sa kikiriki puterom. Ne samo da ćete se odmah osećati bolje, već će vam to omogućiti i bolje veče, bez prejedanja pre spavanja.

Začinite stvari

Moguće je da se zarobite jednoličnom ishranom, jedući iste jednostavne obroke svakog dana, pošto znate da su „bezbedni“. Ali, raznolikost je začin života - a začin je spasilac kada želite da se rešite šećera. Neki od najboljih jedinstvenih ukusa dobijaju se iz lako dostupnih začina koji ne sadrže dodati šećer.

začini Foto: Pixabay

Otkrijte svoje favorite

Ako jedete salatu s piletinom na žaru i to vas ne zadovoljava potpuno, poslepodne ćete želeti nešto slatko. Možda biste mogli da probate neku drugu zdravu salatu kojom biste bili zadovoljniji. Potrudite se da shvatite šta volite kako se ne biste osećali uskraćeno. Izaberite dva doručka, dva ručka i dve večere svake nedelje kako biste mogli da ostanete dosledni.

Budite radoznali

Istražite nove recepte, isprobajte voće i povrće za koje nikada niste čuli ili kombinujte različite sastojke da biste stvorili nova jela. Menjanjem onoga što jedete iz dana u dan možda ćete naći novo ukusno jelo zbog koga ćete se radovati večeri.

Video: Ovo je Đokovićeva ishrana: Ne jedem po 16 sati već godinu i po dana, mnogo bolje se osećam

V.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA