≫ 

Ovo je prava istina o uticaju belog luka na korona virus: Srbi su navikli da on sve leči, ali...

Nažalost, u borbi sa korona virusom ne pomaže puno

  • 8
korona virus foto: pixabay.com

Korona virus nastavlja da se širi po celom svetu, ali ono što je gore od same bolesti jeste tzv. infodemija, odnosno opasni mitovi koji su počeli da kruže.

Ustvari, toliko dezinformacija postoji o ovom virusu da je Svetska zdravstvena organizacija upozorila da bi širenje lažnih i neutemeljenih informacija moglo da dovede do veće rasprostranjenosti bolesti.

Ovo su samo neke od dezinformacija koje ste mogli čuti ili pročitati na društvenim mrežama:

Vitamin C štiti od korona virusa

Mnogi veruju da će se redovnom upotrebom vitamina C, zaustaviti prehladu. Međutim, trenutno nema čvrstih dokaza na bilo koji način vitamin C pomaže u odbrani od korona virusa. Kineski zdravstveni radnici obolelima od korona virusa svakodnevno daju vitamin C, ali još uvek nije poznato da li im je on pomogao da se oporave.

Ispijanje vode na svakih 15 minuta "ispira" Covid-19

Neki su tvrdili da bi trebalo osigurati redovnu hidraciju jer je važno da usta i grlo ostanu uvek vlažni. Teorija kaže da ako pijete gutljaje vode na svakih 15 minuta, progutaćete virus, a u želucu će ga konačno ubiti želudačna kiselina. Da, treba da ostanete hidrirani, ali ovo nikako ne pomaže u uništavanju virusa.

Uklanjanje brade štiti

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučio je muškarcima da obriju bradu kako bi se zaštitili od korona virusa. Imali su čak i dobre argumente, da dlačice probijaju zaštitnu masku i mogu pokupiti virus. Ispostavilo se ni da to nije tačno, te da obrijani-neobrijani imate iste šanse da pokupite virus.

Sušači za ruke ubijaju korona virus

Kružile su i glasine da upotreba vrućeg vazduha iz sušača za ruke u trajanju od 30 sekundi može ubiti virus ako je na vašim ruakam. SZO kaže ni da to nije tačno.

- Da biste se zaštitili od novog korona virusa, češće treba perete ruke, trljate sredstvima na bazi alkohola. Jednom kada su vam ruke očišćene temeljno ih osušite papirnim ubrusima. Virus posle pranja ruku svakako ne može ni ostati na njima da bi ga sušač uništio.

Jedenje belog luka sprečava infekciju

Dok jedenje belog luka može pomoći u lečenju obične prehlade, to vas neće sprečiti da se zarazite korona virusom. Beli luk ima zdrava antimikrobna svojstva, ali ne postoje dokazi iz trenutne epidemije da je njegovo konzumiranje zaštitilo ljude od korona virusa.

Ispiranje nosa fizološkim rastrovom srečava infekciju

Ne. Postoji nekoliko ograničenih dokaza da redovno ispiranje nosa fiziološkim rastrovom može pomoći ljudima da se brže oporave od prehlade. Međutim, nije dokazano da redovno ispitanje nosa sprečava respiratorne infekcije.

Antibiotici ubijaju korona virus

Eh, da je tako jednostavno ne bismo ni imali ovu situaciju. Covid-19 je virus, pa prema tome, antibiotici se ne smeju koristiti kao prevencija ili terapija. Antibiotici ne deluju protiv virusa već samo protiv bakterija. Tek kada virus izazove bakterijsku infekciju, razmatrase uzimanje antibiotika.

Video: Rumeni i zdravi Dragačevci se ne plaše korone: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🦂

    5. mart 2020 | 12:53

    Život bez stresa, 8h sna, dosta tečnosti i tri kvalitetna obroka dnevno. To je preduslov za život bez bolesti generalno, ali ko to još danas može sebi da priušti?! 🙄

  • imun na gluposti

    5. mart 2020 | 14:28

    Ma ja se ovog ne plašim uopšte...virus ko virus. Uopšte se ne opterećujem ovim glupostim, vest pročitah onako...

  • Momčilo Vasić

    5. mart 2020 | 13:59

    Nisam lekar pa da moram govoriti "iz kanala zvanicne medicine", ali se bavim ljudskim zdravljem vise od 65 godina. Kad sam imao 9 godina iskamcio sam UBOD injekcije, da vidim kako je, otad nikada..; nisam imao grip, prehladu, temperaturu. Niti moje cetvoro dece, ni unuci... Sustina je u sledecem: virusi se "pojavljuju" pred prolecnu ravnodnevnicu i posle jesenje ravnodnevnice. Poreklom su iz Svemira, oni su OPILJCI zivota, i po pravilu upadaju u atmosferu u istoku, a narocito jugoistoku Azije. Postoje SAMO tri leka, ili "leka": smrt, mutacija u bezazlenost i - imunoloski odgovor! Za "koronu" - obzirom da sve, a nema mnogo, virusnih infekcija koje predju sa zivotinja (sisara!) na coveka, daju kriticnu sliku, npr besnilo, Kinezi su za pohvalu identifikovali da je virus presao sa slepog misa (koji su SISARI!). Dakle, sada je urgentan treci nacin - lek - imunoloski odgovor. Sve informacije iz sveta govore da je korona obican, i ako neuobicajen, virus! Treba odrzati organizam u top-formi, sanirati hronicne i narocito urgentne zdravstvene probleme. Neopterecivati organizam: alkoholom, stimulansima, masnom i zacinjenom hranom, ali niti sa raznovrsnom hranom u jednom obroku: organizam moze "savladati" do 5 supstanci hrane + vodu, jedna supstanca je hleb! Koristiti ISTO S ISTIM: hranu iz zemlje zasebno, kao i zasebno semenke ( i hleb je od semenki) - krompir, pasulj, grasak, pirinac, i td, a zasebno lisnatu hranu - kupus, salate, kelj, brokoli... Niposto ne koristiti svez, presan, paradajz. Ni u kom obliku, i nikakva sirca. Jesti samo u vidljivom delu dana. Ne prilaziti frizideru nakon zalaska sunca!!! Maske su beskorisne! One najskuplje, uradjene u nano-tehnologiji, imaju rupice OSAM puta vece od bilo kog virusa. Ziveli!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA