≫ 

Mučnina, akne i srčani problemi su samo neki od znakova da preterano unosite ovu namirnicu

Pored vode, ovo je verovatno najčešće piće i glavni sastojak naše svakodnevne ishrane, ali trebalo bi da povedemo računa o tome koliko često ga pijemo

  • 2
Mleko, milk Pixabay.com

Iako je mleko za većinu ljudi, deo svakodnevne ishrane, njegovo preterano konzumiranje može biti loše po naše zdravlje.

Možete osetiti mučninu

Sudeći prema istraživanju Nacionalnog zdravstvenog instituta, 65 odsto odraslih ima neku vrstu netolerancije na laktozu. To je skoro tri od četiri osobe širom sveta.

Simptomi mogu uključivati mučninu i, u ekstremnim slučajevima, povraćanje nakon konzumiranja mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu, a to su: mleko, sladoled i sir.

Netolerancija na laktozu je najčešća kod ljudi iz Azije, Južne Amerike ili Afrike, sudeći prema istraživanjima.

I uprkos tome što je sve popularnije, zdravstveni stručnjaci ne preporučuju da se pije sirovo mleko.

Previše mleka može izazvati nadimanje i probleme sa varenjem

I ako se ne razbolite od mleka, možete biti osetljivi na laktozu i to može izazvati probleme poput: nadutosti, grčeva ili dijareje.

Ako ne možete lako da razbijete laktozu, ona putuje kroz vaš sistem za varenje i razgrađuju je bakterije iz creva i to je proces fermentacije. Neželjeni efekti tog procesa su gasovi i druge probavne tegobe, uzrokovane netolerancijom na laktozu.

Hormoni koji se nalaze u komercijalnim mlečnim proizvodima mogu pogoršati stanje vaših akni

Čak i ukoliko svarite laktozu, možete iskusiti druge probleme koje stvaraju mlečni proizvodi koji sadrže hormone.

Smatra se da ovo u vašem telu utiče na akne, narušavajući regulaciju insulina kroz nešto što se zove „Insulinu sličan faktor rasta 1“. Čini se da obrano mleko najviše pogoršava akne, pa ako vam to ne predstavlja problem, razmislite o tome da pređete na punomasno melko koje daju krave koje nisu tretirane hormonima.

Punomasni mlečni proizvodi mogu biti zdravi, ali dovode do konzumiranja previše kalorija

mleko, sir, kalcijum Foto: Pixabay

Mlečni proizvodi su hranljivi i sadrže važne vitamine i minerale, kao što je kalcijum, kalijum i vitamin B12. Međutim, oni često sadrže dosta masti, što ih čini hranom sa dosta kalorija.

To nije nužno loša stvar jer su istraživanja pokazala da visokokalorična ishrana, zapravo, može sprečiti gojaznost. Nije jasno zašto, ali sadržaj masti sadrži neke metaboličke povlastice i čini da se osećate sito i zadovoljno nakon jela.

Međutim, ako pokušavate da smršate, imajte na umu da bilo kakav gubitak težine ili masti zavisi od smanjenja unosa kalorija, tako da dodatne kalorije u siru ili šlagu u vašoj kafi mogu poremetiti vaš trud.

Previše mleka izaziva određene vrste kancera

Uprkos povremenim i individualnim efektima mleka na čoveka, postoje i one trajne posledice.

Neke studije su došle do zaključka da je prekomerno konzumiranje mleka povezano sa rizikom od određenih vrsta kancera, kao što su rak prostate ili rak dojki. Ipak, druge studije nisu pronašle istu vezu između prekomernog konzumiranja mleka i povećanog rizika od određenih vrsta raka. Mnoge ove studije su epidemiološke, što znači da se posmatraju pojave u bolesti u populaciji tokom vremena i mogu se ustanoviti samo korelacije, ali ne i uzročno-posledične veze.

Druga istraživanja utvrdila su da mleko može dovesti do manjeg rizika od drugih tipova raka, kao što je rak debelog creva.

Mleko može povećati rizik od srčanih bolesti, ali ga sir i jogurt mogu smanjiti

Efekti mleka na zdravlje srca su još složeniji. Istraživači su došli do zaključka da mleko može povećati rizik od srčanih oboljenja za mali, ali značajan procenat.

Međutim, konzumiranje drugih mlečnih proizvoda, kao što je sir, zapravo može msanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i učiniti da živimo duže.

Istraživači još uvek rade na tome da saznaju zašto je to tako, ali može imati neke veze sa tim kako su molekuli masti i proteina drugačije raspoređeni u mleku, nego u siru i jogurtu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA