≫ 

Trudnice ne spadaju u rizičnu grupu za oboljevanje od korona virusa

Za sada nijedna trudnica nije umrla od korona virusa, a novorođene bebe se ne odvajaju od svojih zaraženih majki

  • 2
stomak, trudnoća, trudnica Pixabay.com

Za razliku od oboljevanja od gripa, trudnice ne spadaju u rizičnu grupu kada je u pitanju razvijanje težih simptoma korona virusa. Iako su podaci ograničeni i smernice fleksibilne, zdravstveni zvaničnici iz Ujedinjenog Kraljesttva umirili su mnoge buduće mame.

- Do sada nijedna trudnica nije umrla od korona virusa. Zdravstveni zvaničnici tvrde da iako se trudnica zarazi korona virusom, ne postoje dokazi da on može da se prenese na bebu. U pitanju je novi virus i tek učimo o njemu, pa ćemo, kako novi dokazi budu izlazili na videlo dopunjavati uputstva za javnost – istakao je Edvard Moris, predsednik Kraljevskog koledža za pedijatriju i dečje zdravlje.

U narednih nekoliko nedelja i meseci, trudnice u Ujedinjenom Kraljevstvu sigurno će biti pozitivne na korona virus. Iako su podaci za sada ograničeni, teši nas to što ne postoje dokazi da se virus može preneti sa trudnice na bebu. U istraživanje koje su naučnici sproveli, uključili su i izveštaj Svetske zdravstvene organizacije o obolelim trudnicama u Kini,gde se pratilo stanje 147 zaraženih trudnica. Došli su do zaključka da je svega 8% njih ispoljavalo ozbiljne simptome virusa, a samo 1% postao je ozbiljno bolestan.

Simptomi su najčešće blagi, ali imunološki sistem trudnice je promenjiv

Kod većine zaraženih trudnica razvili su se blaži ili umereni simptomi virusa, dok postoji jedan prijavljen slučaj u kojem je trudnici bila potrebna mehanička ventilacija. Dopunjen izveštaj potvrdio je da toj trudnici urađen hitan carski rez i da se dobro oporavila.

- Potpuno je razumljiva zabrinutost trudnica zbog virusa i negativnih efekata, koje on može imati po njihovo zdravlje i zdravlje fetusa – istakao je Kristofer Zan, sa Američkog koledža opstetričara i ginekologa.

Poznato je da se trudnicama imunološki sistem menja zbog čega kod njih često dolazi komplikacija usled zaraze virusom kao što je grip. Ipak, nisu sve ove bolesti iste. I dalje se ne zna šta se tačno dešava trudnicama koje su pozitivne na korona virus. Rizici su trenutno veoma niski, ali su u Ujedinjenom Kraljevstvu izdata su uputstva u kojima stoji da, trudnice koje imaju zdravstvene probleme poput lupusa i dijabetesa, moraju više da se paze.

Koronavirus, testiranje Foto: Tanjug/AP

Različita mišljenja o uticaju SARS-a i MERC-a na trudnice

Prema Američkom centru za kontrolu bolesti i infekcija, postoje izveštaji koji pokazuju da SARS, koji je genetski povezan sa korona virusom, ne može da se prenese kroz majčino mleko, ali da postoje drugi rizici. Oni dodaju i da su korona virusi poput SARS-a i MERC-a, usko povezani sa pobačajima i mrtvorođenim bebama. Visoka temperatura u toku rane trudnoće može da poveća rizik od urođenih defekata kod beba - prenosi Science alert.

- Ne postoje podaci koji povezuju COVID-19 sa povećanim rizikom od pobačaja, niti imaju veze sa ranim prekidima trudnoće. Izveštaji prethodnih istraživanja trudnica u vreme SARS-a i MERC-a pokazuju da ne postoji ubedljiva veza između infekcije i povećanog rizika od pobačaja ili gubitka deteta u drugom trimestru – prenose zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva.

Ne postoji dovoljno dokaza da bi se dete izolovalo od inficirane majke

U Kini su sproveli malo istraživanje u kojem je učestvovalo devet trudnica sa COVID-19 upalom pluća. Naučnici su od trudnica uzeli uzorke amniotičke tečnosti, krv pupčane vrpce i majčinog mleka.Pored njih i bebama je odmah po rođenju urađen bris. Svi uzorci su bili negativni.

U uputstvima za javnost, zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva ističu da se situacija konstantno razvija i da će kako informacije budu pristizale, oni tako obaveštavati javnost. Po onome što je za sada poznato, prednosti dojenja i prisnosti majke i novorođenčeta, nadmašuju sve moguće rizike.

- Na osnovu trenutnih dokaza, ne verujemo da žene koje su pozitivne na korona virus treba da se odvajaju od svojih beba. Uticaj odvajanja, makar i kao mera predostrožnosti, može značajno da utiče na majku i dete. Razmotrićemo ovu odluku kada budemo imali više dokaza – objasnio je Rasel Viner, predsednik Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa.

U međuvremenu, buduće majke treba da se drže podalje od inficiranih ljudi, da redovno peru ruke, ograniče ili otkažu duga putovanja i da kontaktiraju svog lekara, ako imaju više pitanja.

Video: Skener 41-godišnje žene najbolje pokazuje na koji način korona virus uništava naša pluća

K.B.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lupetate

    14. mart 2020 | 10:40

    Osim što je rođena beba sa Korona virusom koji je prenela majka. Inače ne, ne oboljevaju deca i trudnice.

  • Sigurno

    14. mart 2020 | 11:47

    Ma ko to garantuje,ministar Loncar?🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA