≫ 

Svoje lice (ne)svesno dotaknemo 16 puta u sat vremena – kako da prestanemo?

Ni redovno pranje ruku nije dovoljno, jer se ruke lako zaprljaju čak i pri najmanjem kontaktu sa kontimiranom površinom

  • 2
koronavirus, zaraza, infekcija, maska za lice Pixabay.com

Svi to radimo. Nebrojeno puta dodirnemo svoje lice tokom dana – da li zbog svraba nosa, umornih očiju, brisanja usta... I to radimo bez razmišljanja. Međutim, dodirivanje lica značajno povećava rizik od infekcije virusom gripa ili prehlade, a posebno novim korona virusom. Vaša usta i oči su područja preko kojih virusi najlakše ulaze u organizam, a sve što je potrebno je da ih dodirnete prstom koji već nosi infekciju, piše „Healthline“.

Dva načina prenošenja infekcije

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), novi korona virus, takođe nazvan SARS-CoV-2, prenosi se sa osobe na osobu, kao i mnoge druge respiratorne infekcije – preko kapljica koje nastaju kada neko kine, a druga osoba ih udahne, ili dodirivanjem površina zaraženih virusom i kasnijim dodirivanjem lica.

Premda, prilično lako možemo da se distanciramo od osoba koje su očigledno bolesne ili da u krajnjem slučaju koristimo masku. Ali, izbegavanje virusa kada se nalazi na površini predmeta ili nameštaja gotovo je nemoguće.

Neprestano dodirujemo lice

U jednom istraživanju iz 2008. godine, 10 ispitanika je posmatrano dok sami borave u kancelarijskom okruženju tokom tri sata. Istraživači su otkrili da ispitanici dodiruju svoje lice u proseku 16 puta po satu.

U drugoj studiji iz 2015. posmatrano je 26 studenata medicine na univerzitetu u Australiji i otkriveno je da dodiruju svoje lice 23 puta na sat. Skoro polovina dodira lica odnosila se na usta, nos ili oči, što su najlakši putevi za ulazak virusa i bakterija u naša tela.

Čak su i medicinski radnici, koji bi trebalo da su bolje informisani i upućeni, dodirivali svoje lice u proseku 19 puta u dva sata, ne poštujući pritom pravila o higijeni ruku.

Pranje ruku, ruke, higijena, Shutterstock

Pranje ruku je ključno, ali...

Dakle, preduzimanje mera predostrožnosti kao što su često pranje ruku (u trajanju od najmanje 20 sekundi) pomaže samo ako izbegnemo da dodirujemo lice, jer nikad ne možemo znati kada smo pokupili malog, a potencijalno smrtonosnog suvozača.

Međutim, dodirujemo lica toliko često da je velika šansa da su ruke postale rekontaminirane između dva pranja. Dovoljno je da dodirnemo, na primer – kvaku, ili neku sličnu površinu i ponovo smo u opasnosti od zaraze.

Novi prsten, nakit ili čak gumena traka oko zgloba mogu poslužiti kao podsetnik za povećanje svesti o rukama. Neophodno je da nešto bude drugačije, neuobičajeno, kako bismo obratili pažnju i razvili neautomatizovano ponašanje.

To je navika koja se može savladati

Zahari Sikora, klinički psiholog sa klinike „Northwestern Medicine“ u Hantleju, Ilinois, ponudio je nekoliko saveta za izbegavanje dodirivanja lica tokom epidemije korona virusa.

- Budite svesni želje i potrebe da ruke držite podalje od lica. Samo kratka pauza može vam pomoći da budete svesniji šta radite sa rukama - rekao je, i dodao da takođe pomaže ukoliko zalepite stikere kao podsetnik u vašem okruženju kako biste ih lako videli.

- Neka vam ruke budu zauzete. Ako kod kuće gledate televiziju, pokušajte da zaposlite i ruke. Čak i držanje obične maramice može pomoći, jer će vas podsećati da ruke držite dalje od lica.

Takođe je preporučio korišćenje mirisnog sredstva za čišćenje ili mirisnog sapuna za ruke kako bi i miris podsećao da ruke držite dalje od lica. Miris će vam skrenuti pažnju na tačan položaj vaših ruku.

Ako ste na sastanku ili sedite na predavanju, preporučio je da prekrstite prste i šake stavite u krilo.

Na kraju, ako ste svesni da nenamerno dodiruje lice, i nošenje rukavica može biti efikasan fizički podsetnik.

Video: Evo kako da za samo 20 sekundi pravilno operete ruke i sprečite širenje korona virusa

(G.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    28. mart 2020 | 09:29

    Sta ce biti neka bude ,sve je u Bozijim rukama,ono sto je doslo prirodnim putem kao sto je dosao tako ce i otici da niko nece znati kako ili promislju Bozijem kroz coveka koji ce naci lek ili vakcinu ,pomolimo se Bogu,Amerika je ipak prihvatila sugestiju gde nezamerava tu duhovnu komponentu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA