≫ 

Najnovije istraživanje: Neka deca ipak mogu da razviju komplikacije od korona virusa

Najnovija studija otkriva da korona virus može da proizvede težu bolest kod dece, budući da je 14-godišnji dečak preminuo od virusa Covid-19

  • 1
Dečak, dete, maska. koronavirus Foto: Tanjug/AP

Novi podaci dece zaražene korona virusom u Vuhanu, rodnom mestu pandemije, otkrili su da ona zaista mogu ozbiljno da se razbole, a to potvrđuje i prva poznata smrt 14-godišnjeg deteta.

Tvrdi se da su deca i mladi u najmanjem riziku od razvijanja komplikacija izazvanih virusom Covid-19 i baš zbog ovoga Australija je izabrala da ostavi otvorene škole.

Ipak, najnovija studija ustanovila je da deca obolela od korona virusa zaista mogu ozbiljno da se razbole - verovatnoća je oko 6 odsto sa bebama i predškolcima.

Tinejdžer iz Kine koji je imao korona virus preminuo je 7. februara, a detalje njegovog slučaja prvi put je objavila Američka akademija za pedijatriju.

Kao odgovor na nove podatke, Svetska zdravesteva organizacija priznala je smrt tinejdžera i potencijal virusa da na neku decu može da ostavi ozbiljne posledice.

Istraživači su posmatrali preko 2 hiljade mladih iz Vuhana, a njihova starosna dob kretala se od jednog dana do 18 godina.

Otkrili su da je gotovo 90 odsto slučajeva bilo asimptomatski ili umereno- blagih simptoma. Međutim, 125 dece (5,9 odsto) nastavilo je da razvija ozbiljne ili kritične bolesti uključujući dečaka koji je umro.

Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Od 125 dece, njih 13 je bilo u kritičnom stanju, a ostali su se klasifikovali kao „teški“ slučajevi jer su imali teže respiratorne probleme.

Stopa teških i kritičnih slučajeva bila je 10,6 odsto kod dece mlađe od jedne godine, 7,3 odsto u dobu od jedne do pet godina, 4,2 odsto od šest do 10 godina i tri odsto za decu od 16 do 18 godina.

Više od trećine dece bilo je umereno bolesno sa dodatnim simptomima, uključujući pneumoniju ili plućne probleme.

Otprilike polovina dece imala je blage simptome poput temperature, umora, kašlja, otežanog disanja i eventalne mučnine i povraćanja, pokazalo je istraživanje. a prenosi news.co.au.

Video: Kako zaštiti bebu od korona virusa? Ovaj otac došao je na fenomenalnu ideju

(Telegraf.rs/B.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA