Ovakva vrsta kašlja može biti pokazatelj da je osoba obolela od korona virusa

Stručnjaci su objasnili kakav kašalj može da bude indikativan znak da je osoba obolela od korona virusa

  • 0
Kašalj, proton, prehlada, krevet Foto: Shutterstock

Jedan od glavnih simptoma korona virusne infekcije je kašalj - ali kako razlikovati uobičajan kašalj od onog koji uzrokuje smrtonosan Covid-19?

Kako bi pomogao ljudima da prepoznaju prvi simptom bolesti, "Bi-Bi-Si radio 2" objavio je u svojoj emisiji kakav kašalj može da bude pokazatelj da je osoba inficirana virusom korona.

Voditelj Džeremi Vajn je rekao da Bi-Bi-Si-jeva reporterka i doktorka Laura Foster ima vrlo koristan opis dva osnovna simptoma virusa korona, prenose mediji.

- Dva glavna simptoma korona virusa na koje treba obratiti pažnju su konstantan suvi kašalj i groznica. Ako puno kijate, curi vam nos i imate glavobolju, možda ste bolesni, ali verovatno nemate Covid-19 - kazala je Fosterova.

Pa kako tačno izgleda uobičajen kašalj i koliko se on razlikuje od kašlja obolelih od virusa korone?

Korona virus, koronavirus, Foto: Pixabay

-  Za razliku od opasne infekcije Covid-19 kod uobičajenog kašlja nema sluzi i sekreta sa primesama gnoja. U osnovi nema gnojne supstance u vašem tkivu. I to nije kašljucanje s vremena na vrme. To je stalni kašalj bez razloga poput pročišćavanja grla ili od pušenja - ispričala je voditeljka, te pojasnila razliku.

Doktorka Sara Džarvis rešila je da dodatno približi simptome bolesti i objasni kada bi trebalo da se zabrinemo za svoje zdravlje.

- Ako imate kašalj i razvijete ostale simptome bolesti, a živite sa drugim ljudima, morate da se samoizolujete sedam dana. U slučaju da se nakon sedam dana ponovo osećate dobro, a temperatura vam se spustila, tek tada možete izaći iz kuće, ali svi ostali ukućani treba da ostanu 14 dana u izolaciji - kazala je doktorka, a prenosi "Dejli star".

Korona virus Foto: Pixabay

Kako je objasnila, reč je o periodu inkubacije...

- Ukoliko je bilo koja osoba bila sa vama u kontaktu od trenutka kada ste počeli da kašljete, obavezno je da se prati njeno zdravstveno stanje jer može se desiti da je zaražena i da je virus u stanju inkubacije, što znači da simptomi tek treba da se ispolje. Uobičajno posle pet dana, a moguće je da prođe i 14 dana dok se ne razviju simptomi - ističe doktorka.

Sara Džarvis je dodala da ukoliko se jave bol u grlu, blagi kašalj ili glavobolja, "manja je verovatnoća da je reč o korona virusu" i pri pojavi ovih simptoma NHS ne preporučuje ljudima da se samoizoluju.

- Ali jednu stvar bih naglasila, čak i ako nemate visoku temperaturu ili kašalj sa sekretom, molim vas nemojte prilaziti nekome koji je stariji ili osetljivog zdravlja - napomenula je.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA