≫ 

Velika Britanija protiv korone: Počinje testiranje vakcina na životinjama u tajnoj naučnoj bazi

Razvoj vakcine protiv korona virusa bliži se kraju, jer će uskoro započeti ispitivanje leka na životinjama i ljudima

  • 2
korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Naučnici su najavili da sledeće nedelje počinju da testiraju vakcinu protiv novog korona virusa na životinjama u vladinoj tajnoj naučnoj bazi u Viltširu, Velika Britanija, piše britanski "Metro".

Nakon prve faze testiranja, plan je da narednog meseca ispitivanje nastavi da se vrši na ljudima, a stručnjaci ističu da će u ovom poduhvatu okupiti iste naučnike koji su zajedno radili na razvoju vakcine protiv ebole, koja je licencirana 2019. godine.

Naučnici će testirati lek koji je proizveden u Univerzitetu Okford.

Naučnici iz Odeljenja za javno zdravlje Engleske u Porton Daunu sarađivali su sa kolegama sa Univerziteta u Liverpulu i Bristolu kako bi razvili "sintetički virus“ - kopiju pravog virusa, i dalje ga upotrebljavali u laboratoriji. To će im omogućiti da sprovedu rigorozno testiranje vakcina i tretmana koji će kasnije moći da se koriste u kliničkom lečenju.

"Tajms" izveštava da će druga faza ispitivanja započeti pre nego što budu poznati rezultati testiranja na životinjama, zbog sve većeg širenja pandemije.

Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o trećoj fazi, obično je potrebno obaviti veća ispitivanja pre nego što se lek klinički odobri. Međutim, u hitnim slučajevima probne vakcine se puštaju u upotrebu ranije.

Međutim stručnjaci su upozorili da, iako su vesti o početku testiranja vakcine zaista odlične, dobro je znati da vakcina neće biti dostupna na tržištu pre početka sledeće godine.

- U prvom delu testiranja potrebno je proveriti da li je lek bezbedan za korišćenje i da li izaziva pravu vrstu odgovora imunog sistema - kazao je rofesor Robin Šatok, sa prestižnog Imperijal koledž u Londonu za Bi-Bi-Si.

Moguća vakcina, koronavirus Foto: Tanjug/AP

- To će potrajati, čak i ako se testiranje obavi brzo, za dva do tri meseca. Sledeći zadatak je da se preispita da li vakcina zaista može da spreči širenje infekcije u zajednici. Morate da dostavite sve podatke da biste pokazali kakoi koliko dobro deluje vakcija pre nego što dobijete dozvolu za prodaju - dodaje Šatok.

Naučnici se nadaju da će vakcina, koja sadrži deo genetskog koda korona  virusa, pomoći telu da se bori sa napadom virusa.

Video: Šta su to vakcine i kako funkcionišu?

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    21. mart 2020 | 21:04

    Ako je kako kazu lekari korona virus ubija toplota sto jednostavno ne lece ljude terapijom toplog vazduha na udisaje(saune)

  • Mislite

    21. mart 2020 | 16:40

    A gde ja baza? Tu ili jos dalje preko bare? 😏🙃😶

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA