Nakon ovoga dva puta ćete razmisliti hoćete li nositi duge nokte tokom pandemije korona virusa

Da li treba da se tuširate, perete kosu i čistite svoje nokte onoliko često kao što perete ruke? Evo šta kažu stručnjaci...

  • 1
Nokti Foto: Pixabay

Ukoliko želite da se zaštite od korona virusa stručnjaci savetuju da je što češće perete svoje ruke sapunom i vodom barem 20 sekundi.

Iako je ovo jedan od najboljih načina da sprečite bolest. postavlja se pitanje koliko često treba da peremo, pa, sve ostalo?

Mobin Rator, načelnica odeljenja dečjih zaraznih bolesti i imunologije u Dečjoj bolnici Volfson na Floridi, kaže da naučnici tek treba da otkriju koliko dugo korona virus može da živi izvan ljudskog tela, a kamoli na njemu.

- Ovaj virus je star samo nekoliko meseci i o njemu ne znamo toliko. Ono što znamo je da se zadržava na čvrstim površinama dva do tri dana. Zato moramo da čistimo površine. Postoje neke studije koje kažu da može da ostane prisutanan u vazduhu do tri sata. Ovo su novi, preliminarni podaci koji se mogu svakog trenutka promeniti - nagoveštava.

Ako virus Covid-19 može danima da preživi na čvrstoj površini, koliko dugo može da preživi na našoj koži?

Tačno vreme još uvek nije poznato, ali očigledno da se zadržava u dužem vremenkom periodu čim se tako lako širi od osobe do osobe. Otuda je proizišao savet da često perete svoje ruke.

Korona virus, bakterija, grip, bolest, zaraza, epidemija Foto ilustracija: Shutterstock

Međutim, čišćenje odeće, predmeta i površina koje vas okružuju, kao i noktiju je jednako važno. Zapravo, ako vaš lak za nokte počinje da se kruni i otpada, jer dugo niste posetili manikira zbog socijalnog distanciranja, trebalo bi dodatnu pažnju da usmerite na ovaj deo tela.

- Ne postoji ništa konkretno vezano za gel ili akril, već samo činjenica da se pri pucanju stvaraju male pukotine na kojima virus može da boravi. Iako redovno perete ruke teže ćete očistiti to područje. Isto važi i za prostor ispod noktiju - napominje Elizabeta Ransom, doktorka iz kompanije Baptist Health u Džeksonvilu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je izdao preporuku da bolnice ne dozvoljavaju svojim zaposlenima da imaju duge ili veštačke nokte, jer bakterije i virusi mogu da žive ispod njih, čak i nakon pranja.

Korona virus, pranje ruku Foto-ilustracija: Pixabay

Dakle, ukoliko volite da imate duže nokte, važno je da se pobrinite da ih dobro očistite.

- Znamo da veštački nokti nisu dobri za prevenciju infekciju, i bolje je da ih nemate - zaključuje Mobin Rator.

Doktor kaže da ne bi posebno brinula o kosi ili koži na telu, na kojoj bi hipotetički mogao da se nađe virus, jer ovi delovi retko dolaze u kontakt sa zaraženim površinama.

- Virus bi teško mogao da se nađe u vašoj kosi, sve ukoliko oboleli od korona virusa ne zakašlje i ne unese kapljice u vašu kosu. Najčešći mehanizam prenosa je povezan sa rukama, jer ih stalno koristimo, dodirujemo stvari, a da toga nismo ni svesni - objašnjava.

(K.M./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA