≫ 

Srpski doktor otkriva da li će vam zaštitne rukavice pomoći u zaštiti od korona virusa

Lekari imaju odgovor koji vam se možda neće svideti

  • 15
dr Srđa Janković

Dr Srđa Janković / foto: printscreen/TV Prva; pixabay.com

Dr Simran Deo iz Velike Britanije prvi je upozorio da zapravo plastične rukavice mogu povećati rizik od širenja korona virusa jer skupljaju klice na površini koje se dalje raznose.

Štaviše, virus na površini rukavica ostaje duže nego što bi ostao ako redovno perete ruke, a izlažete se i većem riziku od dodiravanja po licu.

Imunolog dr Srđa Janković gostovao je u emisiji "Prva tema" gde je potvrdio sličan stav koji ima prema nošenju rukavica.

 

Na pitanje da li treba da nosimo rukavice, odgovorio je potvrdno, ali samo u određenim situacijama.

- Ako ih nosite stalno, onda ćete rukavicama samo raznositi ono što ćete rukama, pa je pranje ruku mnogo važnije od rukavica.

Dr Janković je istakao da je bolje da peremo ruke češće, a da je nošenje rukavica opravdano u situacijama gde postoji mnogo češći rizik od dodira.

- Bolje je da perete ruke, ali u situacijama kada nešto konkretno radimo gde postoji rizik dodira, npr. zdravstveni radnici i oni koji rade na mestima gde je velika frekvencija ljudi, ima smisla da nose rukavice, ali da budu disciplinovani i ne pipaju ništa tom rukavicom. Kada ih skinu, obavezno moraju da operu ruke - zaključio je.

Stoga bolje češće perite ruke, osim ako se ne bavite poslom koji zahteva čest fizički kontakt sa ljudima.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(T.T./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gradjanin

    24. mart 2020 | 08:17

    Ni rukavice ni maske ne pomazu... To su mikro cestice... Samo malo razmislite. Stavili ste masku pa ste je spustili samo na usta ili ste je skinuli u nekom trenutku, recimo da jedete, a ako ste bili blizu nekoga mozda zarazenog, te mikro cestice su se uhvatile na masku, ne samo na masku nego i na odecu.... itd itd itd... Sve je pitanje srece i koliko vam je organizam jak... Nemojte paniciti i nemojte se plasiti to je jedini lek u ovom trenutku!!!!

  • Severac

    24. mart 2020 | 09:59

    Sad gledam prodavacicu,maska i rukavice,prvo je na kasi dirala novac,posle se sa tim istih rukavicama uhvatila za hleb pa ponovo novac... Ma smesno i zalosno u istom trenutku.

  • Stomatolog

    24. mart 2020 | 10:37

    Redovno perite ruke toplom vodom i sapunom,ne dirajte oci,nos i usta((sluznice)neopranim rukama,drzite odstojanje od drugih ljudi,ne krecite se u zatvorenim prostorijama gdje boravi vise ljudi,kisite i kasljite u lakat.Ako ce vam psiholoski pomoci nosite rukavice i maske,ali se obavezno pridrzavajte navedenih uputstava,bez njih maske i rukavice nemaju nikakav efekat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA